Костинський сказав, як радіостанції  перевиконують квоти на україномовні пісні

Костинський сказав, як радіостанції перевиконують квоти на україномовні пісні

Укрінформ
У першому півріччі 2018 року обсяг україномовних пісень в ефірі загальнонаціональних радіостанцій у середньому становив 54%, а на регіональних і місцевих — 48% при мінімально визначених законом квотах у 30%.

Про це розповів член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський на прес-конференції в Укрінформі.

“Сьогодні обсяг україномовних пісень в середньому в ефірі загальнонаціональних радіостанцій — 54%, в ефірі регіональних та місцевих радіостанцій — 48%. І хоча треба зважати на те, що є такі мовники, як “Суспільне мовлення”, “Українське радіо”, “Радіо Промінь”, які дають до 100% україномовних пісень, проте перевиконання квот україномовних пісень від мінімально встановленого законом значення становить в ефірі загальнонаціональних радіостанцій — 24%, а місцевих і регіональних — на 18%”, - зазначив він.

За його словами, найбільше україномовних пісень транслювали “Країна ФМ” (100%), “UA: Радіо Промінь” (99%), “UA: Українське радіо” (92%), “UA: Радіо Культура” (76%) та “Радіо НВ” (61%).

Також Костинський зауважив, що регіональні і місцеві радіостанції найбільше транслювали українські пісні у Рівненській (91%), Тернопільській (78%), Івано-Франківській (65%), Волинській (60%), Сумській (59%) та Львівській (54%) областях.

Водночас він підкреслив, що у порівнянні з першим півріччям 2017 року за перші шість місяців цього року наістостніше зростання обсягу україномовних пісень відбулося в Луганській (на 16%), Волинській (на 10%), Тернопільській (9%) областях, Києві та Київській області (на 9%), Кіровоградській (на 8%) та Херсонській (8%) областях.

Разом з тим, член Нацради додав, що обсяги ведення передач на радіостанціях державною мовою також зросли і в першому півріччі 2018 року в ефірі загальнонаціональних мовників становили 84%, а регіональних та місцевих — 92%.

Читайте також: У Нацраді розповіли, де не ввімкнули "цифру" і чому

Як повідомлялося, Верховна Рада 16 червня 2016 року ухвалила закон “Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)”. Згідно із цим законом до 8 листопада 2018 року частка пісень українською мовою на радіо має бути не менше 30%, а обсяг ведення передач державною мовою — не менше 55%.

Із 8 листопада цього року відбудеться збільшення квот: частка пісень українською мовою на радіо повинна буде становити не менше 35%, а обсяг ведення передач українською мовою — не менше 60%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-