Щороку в Україні через зовнішні причини гинуть близько 40 тисяч людей

Щороку в Україні через зовнішні причини гинуть близько 40 тисяч людей

Укрінформ
Щороку в Україні через зовнішні причини - ДТП, отруєння, утоплення - гинуть близько 40 тисяч людей, третина з них - це діти.

Про це заявила координатор проекту “Хелпер”, голова БФ “Клуб Дивосвіт" Оксана Тюпа, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

“Зовнішні причини - це не хвороби, це не ураження, яких можна було б уникнути. У 40% випадків смерті з цих причин можна було б уникнути, вчасно надавши постраждалим домедичну допомогу. У більшості екстремальних ситуацій люди губляться. Ми хочемо навчити правильно діяти. Бо перші хвилин дуже цінні для збереження здоров'я та життя людини”, - зазначила Тюпа.

За її словами, проект “Хелпер” націлений на формування національної культури надання першої домедичної допомоги при побутовому травматизмі, нещасних випадках й інших надзвичайних ситуаціях. 

“Ми працюватимемо з 10-11 класами, вже є підручники, де викладено клінічні протоколи. Освітньо-інформаційна кампанія підтримується “Мальтійською службою допомоги”, “Червоним хрестом” та “Всеукраїнською Радою Реанімації”, які погодились надавати своїх інструкторів для навчання вчителів та школярів”, - сказала Тюпа.

Керівник медичної служби “Мальтійська служби допомоги" лікар-хірург В'ячеслав Черненко акцентував, що усі, хто навчає дітей (вихователі, вчителі), мають володіти навиками першої домедичної допомоги.

“Нормативи прибуття “швидкої” по Києву - 15 хвилин. Час від зупинки серцевої діяльності або зупинки дихання до невідворотніх змін у корі мозку - 4-6 хвилин. Ми маємо дуже короткий проміжок часу. Діти мають володіти правилами поведінки у екстремальній ситуації: кого викликати, як викликати... Навчати треба з малечку” - сказав Черненко.  

Читайте також: ДТП із Lexus на Харківщині: відмовився свідчити єдиний учасник, який вижив

За даними МОЗ, в Україні рівень смертності та травматизму внаслідок ДТП є одним із найвищих у європейському регіоні. З 2011 по 2017 рр. в країні було зареєстровано близько 170 тисяч ДТП із постраждалими, у яких загинуло 26,5 тисяч та травмовано 209 тисяч людей. За статистикою, понад 43% загиблих у ДТП  - пішоходи та велосипедисти, крім того, на дорогах травмується і гине молодь та діти. ДТП в Україні є першою за поширеністю причиною смерті молоді віком від 15 до 24 років та другою за поширеністю причиною смерті дітей віком від 5 до 14 років. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-