Органи влади розкриватимуть дані за єдиними стандартами

Органи влади розкриватимуть дані за єдиними стандартами

Укрінформ
Державна регуляторна служба розробила єдині стандарти, за якими державні органи, що мають регуляторні функції, зобов'язані оприлюднювати відкриті дані.

Про це йшлося під час презентації першого в Україні стандарту набору відкритих даних регуляторних органів, яка відбулася в Держрегуляторслужбі 4 вересня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Державна регуляторна служба України разом з експертами проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах»/TAPAS розробили перший в Україні стандарт набору відкритих даних регуляторних органів», - зазначається у презентаційних матеріалах.

Під час презентації учасникам заходу було представлено основні положення стандарту та роз'яснено можливості його використання для належного виконання вимог законодавства щодо розміщення на державному порталі data.gov.ua наборів відкритих даних регуляторних органів.

Голова Держрегуляторслужби Ксенія Ляпіна у ході презентації підкреслила, що оприлюднення даних регуляторними органами, відповідно до стандарту, - потужний інструментарій для громадськості та бізнес-спільноти, який дозволить брати активну участь у регуляторній діяльності, тримати під постійним контролем діяльність регуляторних органів та відстежувати факти порушень чинного законодавства їх посадовими особами, відстоювати власні права та законні інтереси.

У Держрегуляторслужбі зазначають, що відкриті дані часто плутають з публікацією інформації на сайтах органів влади.

«Насправді це інформація у відкритих форматах, що дозволяє її зручну та автоматичну обробку, вільне використання в особистих чи комерційних цілях. Близько 90% органів регіональної влади не розуміють, що таке відкриті дані. Питання навчання і підвищення кваліфікації чиновників - це першочергове завдання», - зазначається у презентаційних матеріалах.

Ініціатива уніфікації процедури оприлюднення набору відкритих даних виходила від громадського проекту «Регуляторна мапа України», представники якого звернули увагу регуляторного органу на необхідність удосконалення нормативного врегулювання цього процесу.

«Якість даних є однією з ключових проблем використання відкритих даних. Для тих наборів, оприлюднення яких вимагається законодавством, окрім загальних вимог визначених у постанові КМУ №835 від 21.10.2015р, доцільно розробляти певні стандарти, які б дозволяли певним чином їх уніфікувати. Ми вдячні за підтримку нашої ініціативи і пишаємося причетністю до створення першого такого стандарту набору відкритих даних для регуляторних органів. Адже саме ці дані мають величезний потенціал, бо вони дозволять прискорити процеси дерегуляції господарської діяльності на місцях та суттєво удосконалити процеси урядування, за рахунок їх цифровізації та автоматизації, як це і має бути у 21-му столітті», - наголосив у ході презентації член Громадської ради при ДРС, СEO проекту «Регуляторна мапа України» Олександр Пліва.

Як відомо, відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» публічна інформація у формі відкритих даних (відкриті дані) оприлюднюється для вільного та безоплатного доступу до неї. Відкриті дані дозволені для їх подальшого вільного використання та поширення.

Будь-яка особа може вільно копіювати, публікувати, поширювати, використовувати, зокрема в комерційних цілях, у поєднанні з іншою інформацією або шляхом включення до складу власного продукту відкриті дані з обов'язковим посиланням на джерело їх отримання.

Читайте також: АМКУ перевірить Фонд держмайна щодо захисту економічної конкуренції

Умовою будь-якого подальшого використання відкритих даних є обов'язкове посилання на джерело їх отримання (у тому числі гіперпосилання на веб-сторінку відкритих даних розпорядника інформації).

У жовтні 2015 року Кабінет міністрів постановою № 835 затвердив Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних.

Наприкінці 2017 року уряд схвалив оновлену постанову № 835, якою подвоїв до 600-от кількість наборів даних, що мають бути оприлюднені органами влади у формі відкритих даних на єдиному національному порталі data.gov.ua. Особливе місце у цих наборах посідає інформація про регуляторні акти, від якості та ефективності яких напряму залежить робота бізнесу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-