Ринок праці Києва: танцівниці вже дорожчі за директорів?

Ринок праці Києва: танцівниці вже дорожчі за директорів?

Аналітика
Укрінформ
Столичний ринок праці у I півріччі 2018-го активно зростав - вакансії і зарплати прибували, а от працівників вистачало не всім і не усюди. І це ще тільки початок...

Здається, найбільш показовим барометром ринку праці в столиці може слугувати київська підземка – зокрема, “шпальти” рекламних оголошень у її вагонах. Інколи саме за змістом оголошень про роботу (а їх там чи не половина), можна зробити певні висновки про розвиток тієї чи іншої сфери економіки. І про стан ринку праці в Києві в цілому.

Нещодавно головний редактор Главкома Микола Підвезяний навів на своїй FB-сторінці цікаве оголошення про прийом на роботу в сфері HoReKa. Роботодавці закликали потенційних кандидатів здійснити свою мрію і найнятися на посаду танцівниці/офіціантки/бармена/касира із зарплатнею “від 75 000 грн” (тільки от не зрозуміло, кому саме із переліку робітників “світили” такі нечувані доходи. — Ред.). Автор посту підмітив, що зовсім недавно подібні пропозиції не перевищували й 25 000 грн.

Звісно, довіряти подібним аж надто “непристойним” грошовим пропозиціям роботодавців не варто – здебільшого це трюки зазивачів некваліфікованого персоналу, аби тільки людина “клюнула” і прийшла на співбесіду. Але сам факт підвищення рекламних “розцінок” на подібну роботу теж наводить на роздуми. Якщо народ потребує танцівниць, а власники кабаре готові платити їм більше, ніж директору нічного закладу, значить не все так погано у житті столиці.

Власне, з точки зору ринку праці та зайнятості Київ завжди в привілейованому становищі порівняно з іншими регіонами України. Це найбільше місто України, де “обертається” більша частина її капіталів і людських ресурсів. Тому тут завжди більша пропозиція роботи і заробітків, яка манить півкраїни. Хоча інколи потреба роботодавців в трудових ресурсах дещо випереджає темпи надходження цих ресурсів. Як от сьогодні, наприклад. На столичному ринку праці, як в країні в цілому, домінує тренд, який професійні рекрутери називають “ринком кандидата”.

Поглянемо, на офіційну київську статистику.

За останніми даними моніторингу Департаменту соціальної політики КДМА, у січні-травні 2018 року в місті Києві прийнято на роботу на створені нові робочі місця понад 39 тисяч осіб, що є найкращим показником серед регіонів. Кількість вакансій, заявлених роботодавцями до державної служби зайнятості в Києві, станом на 1 травня 2018 року, порівняно з травнем 2017-го зросла на 31,5%. Протягом січня-липня 2018 року на обліку в службі зайнятості столиці перебували понад 20 тис. безробітних, а вже на 1 серпня залишилось 8,6 тис. безробітних.

Загальноміська база даних столиці на початок серпня налічувала понад 11 тис. вільних робочих місць. За професійною сферою, де потребується найбільше персоналу, ТОП-5 виглядає так:

  1. Кваліфіковані робітники з інструментом – 2401 вакантні посади;

  2. Найпростіші професії – 2106 вакантних посад.

  3. Робітники з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин – 1586 вакантних посад;

  4. Фахівці (про конкретні сфери – нижче. Ред) – 1500 вакантних посад

  5. Працівники сфери торгівлі та послуг – 1246 вакантних посад.

Усі інші – це вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі) та технічні службовці.

Статистика кадрових порталів, які оперують даними переважно корпоративного сектору, свідчать, що у I півріччі 2018 року в Києві шукали в основному спеціалістів сфер «ІТ, телеком», «Продажі», «Маркетинг». Тоді як в регіонах у трійку провідних замість сфери «Маркетинг» увійшла сфера «Виробництво». Про це повідомила Катерина Криворученко, керівник експертно-аналітичного центру Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна. За оцінками кадрового холдингу АНКОР, в першій половині цього року на одну вакансію в регіонах припадало 3,5 вакансії в Києві. Тобто, столиця більш активна в залученні персоналу. В АНКОРі теж підтверджують, що столичний бізнес сьогодні найбільше потребує фахівців IT-сфери, менеджерів з продажу, менеджерів з розвитку бізнесу та маркетологів. Загальне зростання заробітних плат в Києві склало 15-20%.

Цікаво, що сьогодні в топ найбільш високооплачуваних на столичному ринку праці входять керівники вищої ланки, спеціалісти з нерухомості, айтішники та спеціалісти з продажів. За даними, розміщеними на сайті Work.ua, цим категоріям спеціалістів пропонується середня зарплатня від 15 до 22 тисяч грн. Доволі скромно у порівнянні з оголошеннями для танцівниць в метро...

Хоча треба розуміти, що в даному випадку йдеться про усереднене значення зарплат, і тому може здатися, що наведені цифри далекі від реальності. Однак, зауважимо, що на кадрових сайтах зазвичай розміщують вакансії так званого “мас-маркету”. Елітні кадри бізнес шукає за іншими каналами – за допомогою хедхантерів (з англ. “мисливці за головами”). Погодьтеся, є різниця між генеральним директором столичної мережі аптек і, припустимо, генеральним директором національного пивного чи мобільного “гіганта”. Рівень відповідальності, а відповідно, і зарплатня різняться інколи на кілька порядків. Інша справа сьогодні в державних установах та держпідприємствах, де за новим законом про Держслужбу на ключові високооплачувані посади відбуваються багаторівневі кадрові конкурси. Але це кілька десятків, може сотня, вакансій на всю Україну, і тому загальної погоди на столичному ринку праці вони не роблять.

Марина Нечипоренко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-