Жодна церква, крім російської, не виступила проти автокефалії УПЦ - Павленко

Жодна церква, крім російської, не виступила проти автокефалії УПЦ - Павленко

Укрінформ
Жодна церква, крім російської, офіційно не виступила проти постання автокефальної Православної церкви України.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу сказав голова Національного інституту стратегічних досліджень Ростислав Павленко.

"І колишні президенти, і інші представники України, і Президент України особисто, я за його дорученням спілкуємося з ієрархами, з предстоятелями інших помісних церков для того, щоб доносити інформацію, щоб і вони розуміли, яка ситуація насправді, бачили українську точку зору на ці питання. То мушу сказати, що монополії на істину Росія не має, ситуацію достатньо адекватно сприймають і предстоятелі, і вище духовенство інших помісних церков. Вони налаштовані на те, що тільки буде рішення Вселенського патріарха, вони вже тоді сприйматимуть постання Української церкви і будуть входити з нею в спілкування", - наголосив Павленко.

Він також розповів, що зустрічався, зокрема, з польським і болгарським, грецьким предстоятелями, брав участь у зустрічі Президента з сербським патріархом, говорив з патріархом Грузії.

"Чи дивилися в очі? Дивилися. А один з них після нашої розмови сказав: "Будемо молитися та спостерігати" (як розвиватимуться події). Як бачимо, жодна церква, крім російської, офіційно не виступила проти постання автокефальної Православної церкви України", - зазначив Павленко.

За його словами, на об'єднавчий церковний собор, який відбудеться після рішення Вселенського патріархату про надання Томосу, мають зібратись архієреї усіх православних церков, які підписали звернення до Вселенського патріарха про надання автокефалії: і Київського патріархату, і Автокефальної православної церкви, і представники УПЦ в єдності з МП. Очікується також прибуття екзарха (представника) Вселенського патріарха до України, який посприяє проведенню Собору і засвідчить його канонічність.

"До речі, дуже важлива позиція. Коли Вселенська Патріархія говорить про єднання, об'єднання українських православних, йдеться якраз про створення автокефальної, незалежної церкви, що об'єднала би всіх українських православних, які не бажають перебувати під Москвою", - підкреслив керівник НІСД.

Він зазначив, що це - принципова відмінність від вимог Москви щодо "покаяння і повернення до московського лона".

"Фанар чітко каже: Україна - правонаступниця Київської Руси, це - канонічна територія Константинопольської Матері-Церкви, від якої вона ніколи не відмовлялась і Росії не передавала", - наголосив Павленко.

Читайте також: Директор інституту стратегічних досліджень запевняє, що примусу до автокефалії не буде

Як він нагадав, Вселенська патріархія розпочала процес надання автокефалії ще у квітні цього року, коли отримала звернення Президента України, підтримане парламентом, та архієреїв українських церков. «Завершується інформування Фанаром інших незалежних церков; після цього прийматиметься рішення про наступні етапи процесу. Зокрема, очікується прибуття екзарха (представника) Вселенського патріарха до України, який, власне, посприяє проведенню згаданого Собору і засвідчить його канонічність. На цьому Соборі має бути прийняте рішення про створення церкви, про обрання предстоятеля церкви і вирішені інші необхідні питання. Завдання держави - забезпечити безпеку, забезпечити добровільність і гарантувати від недружніх зовнішніх впливів", - наголосив Павленко.

Повний текст інтерв'ю читайте на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-