Фірсов сказав, яка мета інтерв’ю із “зізнанням” Асєєва

Фірсов сказав, яка мета інтерв’ю із “зізнанням” Асєєва

Укрінформ
Мета інтерв'ю із нібито зізнанням у шпигунстві незаконно утримуваного в Донецьку Станіслава Асєєва, показаного російським телеканалом "Россия 24", – знищити будь-яку незалежну журналістику на підконтрольній бойовикам території.

Таку думку в інтерв'ю Радіо Свобода висловив друг Асєєва, колишній депутат Верховної Ради Єгор Фірсов.

"Мета цього інтерв'ю – вбити будь-яку незалежну журналістику на підконтрольній "ДНР" і "ЛНР" території, щоб ніхто не займався якимось блогерством, журналістикою і не грав з вогнем, тому що завтра до нього прийде "МДБ", заарештує і посадить на 15 років", - зазначив він. За словами Фірсова, "це взагалі залякування всього населення, у якого ще є якась більш-менш незалежна думка".

Екс-нардеп також додав, що міжнародні партнери настільки сильно тиснули і на Росію, і на ці квазіреспубліки, що їм потрібно було представити хоч якесь виправдання.

"Звичайно, щоб придумати таку історію, щоб змусити Стаса її розповісти, щоб все це зробити, потрібен був час. Я не знаю, як це відбувалося, але я розумію, що це не тиждень, можливо, навіть і не місяць", - зазначив він.

Фірсов також підкреслив, що цей пропагандистський продукт був спрямований на російську аудиторію. "Слова про "націоналістичні угрупування", "київські спецслужби", які нібито готують ворогів на кшталт Стаса під виглядом якихось журналістів – це чергова страшилка з тих, які російське телебачення випускає щодня. Я знаю Стаса з 2006 року. 12 років я з ним дружу. Це не знайомий, не приятель – ми друзі. Я знаю про всі етапи його життя, про той час, коли він навчався в університеті, працював на якихось різних роботах. І те, що було сказано в сюжеті, що його "вчили українські спецслужби", що "у нього фотографічна пам'ять", що він "пройшов курс молодого бійця", – я навіть не хочу це коментувати, тому що це просто чиїсь брудні фантазії, які використовуються виключно в пропагандистських цілях", - наголосив він.

Читайте також: Геращенко: Кремль має вплинути на своїх маріонеток у "ДНР" і звільнити Асєєва

Як повідомляв Укрінформ, зв'язок з донецьким блогером і автором проекту Радіо Свобода "Радіо Донбас. Реалії" Станіславом Асєєвим, відомим під псевдонімом Станіслав Васін, зник 2 червня 2017 року. Бойовики більше місяця відмовлялися повідомити, де перебуває Асєєв. У липні 2017 року представники угруповання "ДНР" підтвердили утримання в заручниках журналіста і дозволили йому зустрітися з матір'ю.

Як повідомляв у липні цього року Фірсов, бойовики "ДНР" намагаються засудити Асєєва за обвинуваченнями у шпигунстві. За так званими місцевими законами "ДНР", йому загрожує 20 років тюремного ув'язнення або навіть смертна кара, якщо "злочин" був скоєний під час війни.

На початку липня 2018 року Асєєв, за інформацією Фірсова, оголосив голодування.

17 серпня телеканал "Россия-24" показав програму, в якій полонений журналіст Станіслав Асєєв нібито підтверджує, що працював на українську розвідку. Бойовики вперше показали Асєєва з моменту затримання.

Усього в Росії і анексованому Криму утримують близько 70 українських політв'язнів, серед них і журналіст Укрінформу Роман Сущенко, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму за нібито шпигунство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-