Кабмін визначив правила атестації вишів

Кабмін визначив правила атестації вишів

Укрінформ
Кабмін визначив, як оцінюватимуть наукову діяльність вишів - це дозволить у майбутньому надати найкращим з них базове фінансування на науку.

Відповідна постанова "Деякі питання проведення державної атестації закладів вищої освіти в частині провадження ними наукової (науково-технічної) діяльності" була затверджена 22 серпня під час засідання уряду, повідомляє прес-служба Міністерства освіти та науки. 

"Надання базового фінансування університетській науці – це один із ключових етапів реформування наукової сфери України. Звісно, що кошти мають отримати найкращі – хто показує високий рівень досліджень, у кого є перспективи розвитку, хто зміг інтегрувати свою наукову діяльність у світовий простір тощо. Визначити цих найкращих якраз і повинна державна атестація – основні її правила прописані в прийнятій урядом постанові", – пояснила міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Однією з найважливіших речей, закладених у документ, є те, що оцінюватимуть наукову діяльність не вишу в цілому, а його окремих наукових напрямів.

"Розділити атестацію за напрямами було конче необхідно, адже якби ми цього не зробили, то в підсумку у великих університетах, де є різноманітні напрями досліджень, отримали б «середню температуру по палаті». Бо в одному класичному виші можуть бути сильніші дослідження з природничих наук, а в іншому – гуманітарних чи технічних. Тому разом з університетською науковою спільнотою ми чітко визначили 7 напрямів, за якими буде атестація», – розповіла Гриневич.

Такими напрямами будуть:

- аграрні науки та ветеринарія (враховує галузі знань: аграрні науки та продовольство, ветеринарна медицина);

- воєнні науки та національна безпека (воєнні науки, національна безпека, безпека державного кордону, цивільна безпека);

- гуманітарні науки та мистецтво (богослов’я, гуманітарні науки, культура і мистецтво);

- суспільні науки (журналістика, міжнародні відносини, освіта/педагогіка, право, соціальна робота, соціальні та поведінкові науки, сфера обслуговування, публічне управління та адміністрування);

- біологія та охорона здоров’я (біологія, охорона здоров’я);

- математичні науки та природничі науки (математика та статистика, природничі науки);

- технічні науки (інформаційні технології, електроніка та телекомунікації, архітектура та будівництво, електрична інженерія, механічна інженерія, автоматизація та приладобудування, транспорт, хімічна та біоінженерія, виробництво та технології).

Читайте також: МОН працює над врегулюванням навчання дітей у лікарнях

Атестаційна оцінка визначатиметься за 100-бальною шкалою. У ній будуть враховуватися такі показники: кадровий склад; фінансування (за загальним і спеціальним фондом); обсяг коштів, спрямованих/залучених вишем на придбання обладнання; кількість статей у наукових виданнях, які індексуються у базах Scopus та/або Web of Science, де додатковим показником буде коефіцієнт впливовості журналів; кількість наукових видань, засновником (співзасновником) яких є університет, які індексуються у базах Scopus та/або Web of Science; кількість працівників закладу (за основним місцем роботи), які є членами редакційних колегій наукових видань, які індексуються у базах Scopus та/або Web of Science.

Водночас конкретна методика оцінювання буде розроблюватися МОН спільно з Нацрадою з розвитку науки і технологій.

За результатами оцінювання кожен науковий напрям вишу відноситимуть до однієї з трьох груп – А, Б, В – або визнаватимуть таким, що взагалі не пройшов атестацію. У групі А будуть напрями університетів, дослідження яких мають важливе державне або світове значення, виконуються на світовому рівні; у групі Б – що мають важливе значення для окремих галузей економіки, нацбезпеки, інших сфер, виконуються на високому професійному рівні; у групі В – що мають значення для освітнього процесу в університеті, виконуються на задовільному професійному рівні.

Читайте також: Гриневич розповіла, як "не налякати" дітей школою

Атестація проводитиметься не менш як раз на 5 років, однак не раніше ніж через рік для реорганізованого вишу або не раніше ніж через 3 роки для новоутвореного ЗВО. Вона буде обов’язковою для державних та комунальних закладів вищої освіти – окрім коледжів. Для державних та комунальних коледжів атестація проводитиметься на вимогу власника (засновника), а для всіх приватних ЗВО – за ініціативою закладу.

Проведення атестації організовуватиме МОН. Для цього при міністерстві створять спеціальну атестаційну комісію та 7 експертних груп за науковими напрямами, до складу яких входитимуть представники вишів, МОН та інших відомств, до сфери управління яких належать університети, НАН, національних галузевих академій наук, Наукового комітету Нацради з розвитку науки і технологій, представників громадських наукових організацій із всеукраїнським статусом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-