Мінімум рік тюрми: Луценко хоче посилити відповідальність за смертельні ДТП

Мінімум рік тюрми: Луценко хоче посилити відповідальність за смертельні ДТП

Укрінформ
Генпрокурор Юрій Луценко вважає, що в Україні необхідно посилити відповідальність водіїв, з чиєї вини у ДТП загинула людина.

Про це він заявив на брифінгу у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Стосовно законодавства — з моєї точки зору, відповідальність за смертельні ДТП має бути посилена. Мені здається, що законодавець мав би точно вказати, що якщо в ДТП є смерть з вини водія, він (водій - ред.) має отримати не менше одного, двох, трьох, - як законодавець вирішить — років позбавлення волі. Скільки верхня планка — закон визначає. Але не менше треба було б встановити (року ув'язнення - ред.), бо зараз відсутність цієї нижньої межі використовується для того, щоб перевести справу в умовне покарання”, - сказав Луценко.

За його словами, наразі у 98 відсотках випадків, коли суд визначає за смертельну ДТП умовне покарання, “він опирається на те, що сторони знайшли порозуміння, і що винний якимось чином матеріально компенсував потерпілій стороні втрату”.

Читайте також: Підозрюваний в організації “убивства Бабченка” пішов на угоду зі слідством — ГПУ

“Мені здається, цього недостатньо. Компенсації, гроші, співчуття — це все зрозуміло, це все по-людськи, - але думаю, що водії мали б чітко усвідомлювати: смерть людини з їх вини має потягнути за собою не менше якогось терміну тюремного ув'язнення, який не можна замінити на умовний”, - додав генпрокурор.

Луценко також висловив думку, що прийняття відповідного закону Верховною Радою є цілком можливим.

“Чи приймуть депутати ВР такий закон? Думаю, що це достатньо вірогідно. Принаймні я планую у вересні внести пакет законів, повторно фактично внести пакет законів, які б, з моєї точки зору, дали більше ефективності в роботі правоохоронних органів. Перший — по смертельних ДТП. Другий — наприклад, не менше одного року за кримінальну корупцію. З моєї точки зору, за хабарництво та інші види кримінальної корупції має бути не менше рік тюрми. Третій - має конфісковуватися знаряддя незаконних дій з бурштином, лісом, піском. А також інші невеликі, точкові, але важливі суспільно законопроекти”, - підкреслив генпрокурор.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-