Новий порядок копіювання документів не порушує прав користувачів — Держархів

Новий порядок копіювання документів не порушує прав користувачів — Держархів

Укрінформ
Голова Державної архівної служби України (Укрдержархів) Тетяна Баранова заявила, що новим порядком копіювання архівних документів жодним чином не було порушено права користувачів.

Про це вона сказала під час прес-конференції в Укрінформі.

"Просимо з розумінням поставитися. І абсолютно жодних прав користувачів цим порядком не було порушено. Жодних. Ще раз наголошую", - сказала Баранова.

Вона додала, що внесені зміни жодним чином не торкаються питання доступу до архівних документів.

"Крім, звісно, документів із обмеженим доступом, і тих, що несуть державну таємницю, всі інші документи не обмежені в доступі", - уточнила Баранова.

За її словами, жодній фізичній чи юридичній особі не було відмовлено в тому, щоб скопіювати будь-який документ.

"Якщо потрібна копія якогось документа, який підпадає під дію саме цих змін, можна звернутися до працівників архівної установи", - додала Баранова.

Голова Державної архівної служби України наголошує, що "це такий період часу".

"Поки ми не оцифруємо всі документи, поки в нас не буде можливості надавати в електронному вигляді всі послуги, до чого ми прагнемо і хочемо зробити на подальше, поки що в нас такі вводяться обмеження в частині копіювання тих документів, які можуть постраждати, тексти яких можуть зникнути", - пояснила Баранова.

Водночас заступник міністра юстиції Денис Чернишов наголосив, що "найбільшою проблемою самостійного, безконтрольного, без будь-якого обмеження копіювання документів Національного архівного фонду, є те, що незалежно від його способу, прискорюється процес руйнації матеріальної основи документа".

"Коли піднімається питання доступу до архівних документів, то він необмежений. А от безконтрольне копіювання ми якраз і хочемо регламентувати і встановити все ж такий порядок, щоб ми зберегли ці документи, і для себе і для своїх нащадків", - пояснив Чернишов.

При цьому заступник міністра наголосив, що зміни у порядку копіювання архівних документів не стосуються архівів НКВС (Народний комісаріат внутрішніх справ), КДБ (Комітет державної безпеки) і часів Голодомору.

"Щодо "закиду" про обмеження доступу і копіювання матеріалів, які стосуються архівів КДБ, НКВС і Голодомору, ці питання регламентуються окремим законом, доступ та копіювання цих документів не обмежений, безкоштовний, тому тут немає ніяких суперечностей. І питань із цього приводу не має бути. Бо цей наказ ніяким чином не зачіпає і не регламентує доступу до цих документів", - пояснив Чернишов.

Читайте також: В'ятрович закликає Мін'юст скасувати обмеження на копіювання в архівах

Як повідомлялося, наказом Міністерства юстиції України від 27 червня 2018 року N2059/5 внесені зміни щодо Порядку користування документами Національного архівного фонду (НАФ), що належать державі, територіальним громадам. 

Відповідно до наказу, змінюється порядок копіювання архівних документів. При цьому копіювання документів репресивних органів здійснюється без обмежень і є безкоштовним, для даного роду документів зроблено виняток.

Під документи репресивних органів підпадають документи з питань Голодомору в тому числі.

Згідно з документом, забороняється копіювати власними технічними засобами документи великих форматів (більше А4) та справи з товщиною корінця понад 4 см (крім справ, що містять архівну інформацію репресивних органів), а також берестяні грамоти; документи на пергаменті (матеріальна основа документа, виготовлена зі спеціально обробленої шкіри тварин); рукописи; стародруки; документи із згасаючим чи слабоконтрастним текстом (згасаючий текст - текст з помітними ознаками руйнації: зміна кольору, відтінку, осипання, змазування тощо; слабоконтрастний текст - текст, окремі фрагменти або слова якого погано розрізняються або взагалі не читаються); документи, виконані аквареллю, гуашшю, олівцем, вугіллям; документи, виконані залізогаловим чорнилом та архівні фонди (нефондові комплекси), колекції у повному обсязі.

Водночас деякі активісти і науковці заявили, що зміни у порядку копіювання архівних документів є незаконні та обмежують доступ до архівів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-