"Українська – це просто!": МІП презентує навчальну радіопрограму

Укрінформ
МІП презентувало нову програму "Українська – це просто!", яка виходитиме по буднях на радіо "Хіт ФМ". Професійний філолог Оксана Бас-Кононенко навчатиме слухачів правильно і красиво спілкуватись українською.

Про це повідомила радник міністра інформаційної політики України з питань міжнародної комунікації Марина Соботюк на прес-конференції в Укрінформі.

"Популяризувати українську мову треба ненав’язливо, не можна примусити до цього. Так само не можна заборонити говорити якоюсь іншою мовою. Це не діє. Треба прищеплювати любов до мови й через такі заходи, через українську музику та пісні, українські вірші. Треба заговорити з кожним українцем так, щоб він із нами заговорив українською. Мова - це кров нації, і якщо витече кров, то не буде нації. Це дуже важливо усвідомити кожному українцю. Мова - це також захист наших кордонів", - сказала Соботюк.

За її словами, Мінінформполітики ініціювало проект на виконання Указу Президента України "Про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України". На програму не було витрачено жодної копійки з державного бюджету. "Ми дуже сподіваємося на те, що й інші радіостанції підтримають таку ініціативу і запустять у себе програму. Міністерство інформаційної політики зі свого боку готове допомагати усім, чим зможе, і шукати фахівців з української мови, і допомагати креативними ідеями", - запевнила радник міністра.

Читайте також: МІП замовить фільми про кібербезпеку, армію та реінтеграцію Криму й Донбасу

Як зазначила доцент кафедри української мови та прикладної лінгвістики Інституту філології Київського національного університету ім. Т.Шевченка Оксана Бас-Кононенко, програма виходитиме у зручному для сприйняття форматі. Протягом 1 хвилини вона пояснюватиме слухачам те чи інше висловлювання, значення слів та виразів. "Настав той час, коли люди усвідомили, що мова — це потужний засіб впливу, захисту та безпеки. Тому багато хто хоче заговорити українською мовою, але не наважується. Вважаю, що через ось такий прекрасний, ненав'язливий, простий формат "Хіт ФМ" ми зможемо допомогти", - сказала вона.

За словами контент-директора "Хіт FM" Анни Лісовської, вже записано 20 програм, але їх буде більше. "Виходитиме програма у прайм-тайм. Бо 18.30 - це час, коли люди повертаються додому. Вони будуть звертати увагу не на затори, а на хорошу програму про українську мову. У такому форматі вони можуть слухати у дорозі та запам’ятовувати", - додала вона.

Водночас Соботюк запевнила, що нова програма "Українська – це просто!" є не єдиним проектом МІП, спрямованим на популяризацію мови. Відомство ініціювало проведення у серпні-вересні у низці міст України фестивалю "Твоя Країна fest". Основна мета заходу – донести якісну сучасну українську музику у найвіддаленіші куточки України, які артисти нечасто включають у свої гастрольні графіки. Участь у ньому беруть Фома та "Мандри", "Тартак", Марія Бурмака, Gypsy Lyre та Іванка Червінська. "Ми хочемо зібрати молодих талановитих українських співаків та показати, що українська музика розвивається, що мова розвивається", - сказала вона.

Соботюк так повідомила, що МІП працює ще над одним цікавим проектом. Нині відомі українські та закордонні митці створюють українську абетку у вигляді арт-об’єкту, який представлять громадськості наприкінці року. "Кожна буква стане арт-об'єктом. Ці літери ми виставимо у Київській державній міській адміністрації, а потім ще й зробимо із цього гарну абетку для шкіл", - додала вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-