МОЗ закликає Рахункову палату пильніше придивитися до Інституту серця

МОЗ закликає Рахункову палату пильніше придивитися до Інституту серця

Укрінформ
МОЗ закликає Рахункову палату включити до остаточного звіту аналіз важливих аспектів діяльності Інституту серця, які наразі не враховані.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

"МОЗ України закликає Рахункову палату обов'язково включити в остаточну редакцію звіту аналіз таких аспектів діяльності Інституту серця: 1. Ефективність використання медичних виробів для лікування пацієнтів з гострим інфарктом міокарда. ...2. Результати безоплатного стентування для пацієнтів в екстрених випадках. ...3. Оцінка забезпеченості Інституту серця лікарськими засобами та медвиробами за рахунок державного бюджету та дисципліна використання таких ліків і виробів", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що МОЗ розробило Порядок розрахунку потреби та розподілу закуплених за кошти державного бюджету медичних виробів для стентування коронарних судин для надання допомоги пацієнтам з гострим інфарктом міокарда з елевацією сегмента ST. Водночас, про нецільове використання таких стентів публічно заявляв і директор Інституту серця в інтерв'ю ЗМІ, і з цього приводу були скарги пацієнтів щодо незаконних вимог оплати послуг екстреного стентування в Інституті серця.

Читайте також: Завдяки "Доступним лікам" зменшилася смертність - Гройсман

Також за даними ініційованої Міністерством комісійної перевірки статистичних даних медичної діяльності Інституту серця та Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії, час госпіталізації екстрених хворих в Інституті серця в 90% випадків з 9.00 до 18.00, тобто час денної роботи клініки. У той час як, згідно зі статистичними даними та досвідом клінік, які чергують цілодобово, 30% пацієнтів з гострим коронарним синдромом по Україні госпіталізуються в нічний час. Крім того, час надходження пацієнтів з інфарктом міокарда в Інститут серця в перші 2 години з моменту виникнення симптомів становить не більше 2% пацієнтів.

"Виявлені відмінності статистичних даних Інституту серця від інших кардіологічних лікарень, що чергують цілодобово, свідчать як про неналагоджену цілодобову роботу у форматі 24/7, так і про можливе нецільове використання стентів для планових операцій", - наголошують у МОЗ.

Окрім цього, в МОЗ наголошують на необхідності висновків щодо ефективності використання бюджетних коштів за результатами закупівель Інституту серця, що проводяться установою самостійно; аналізу ефективності використання Інститутом серця спеціального фонду, 64% якого складають благодійні внески; господарської діяльності філій Інституту серця, що фактично не відображено у звіті Рахункової палати. Також перевірена має бути ефективність розпорядження установою державним майном.

У міністерстві зазначили, що фінансування утримання Інституту серця щорічно збільшується, а кількість централізовано закуплених за державний кошт ліків і медичних виробів зростає. Так, у 2016 році утримання в частині медикаментів і медвиробів (за програмою 2301170) Інституту Серця обійшлося українським громадянам у майже 64 млн грн, у 2017 - вже більше 92 млн грн, а цього року передбачено більше 100 млн грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-