Save Oleg Sentsov. Росія: над прірвою в брехні

Save Oleg Sentsov. Росія: над прірвою в брехні

Укрінформ
Кремль цинічно доводить українського політв'язня до смерті

Уже не тільки з кожним днем, але і з кожною годиною ситуація зі здоров'ям і життям Олега Сенцова стає дедалі тривожнішою. Важко втриматися, щоб не набирати постійно в пошуковику «Сенцов», натискаючи клавішу пошуку «News».

Реальні новини, однак, надходять лише раз на кілька годин, і вони дедалі невтішніші.

ВІВТОРОК: РІЗКЕ ПОГІРШЕННЯ СТАНУ ЗДОРОВ'Я

Погляньмо на ситуацію хронологічно.

7 серпня (вівторок) о 14:40 з'явилося повідомлення від адвоката Дмитра Дінзе про різке погіршення здоров'я Сенцова. Було сказано, що він «у поганому стані», сильно знизився гемоглобін, що призвело до анемії, відповідно – дуже слабкий пульс, близько 40 ударів на хвилину, слабкість у всьому тілі. Також – проблеми з серцем.

Одразу за цим УФСВП Росії по Ямало-Ненецькому автономному округу випустило повідомлення, суть якого в тому, що в результаті «підтримувальної терапії» та «медичної допомоги» стан здоров'я Сенцова О. Р. «задовільний». (Останнє оновлення заяви – 19:03).

Після цього вже з'явилися пости Дінзе у Facebook, дедалі тривожніші. У першому, викладеному у 20:39, повідомлялося, що головлікар цивільної лікарні погрожував вжити до Сенцова каральну медицину – насильницьке годування: «Олег Сенцов не вірить у забезпечувальні заходи з боку Росії. Раніше його привозили до цивільної лікарні для обстеження й можливості вміщення до медичного закладу цивільного типу. Головний лікар, коли дізнався, кого до нього привезли, сказав, що прив'яже Олега до лікарняного ліжка, накачає його силоміць медичними препаратами й штучним харчуванням. Якщо ж Олег відмовлятиметься, то трубу зі штучним харчуванням поставить в ніс або рот, у крайньому разі - в дупу. Ось такі лікарі в Росії трапляються. Каральна медицина».

Другий же пост адвоката був просто страшним: «За інформацією від дипломатів, які контактують з Росією щодо вирішення питання з Олегом Сенцовым, вказується, що Сенцова не збираються відпускати, на кшталт НЕХАЙ ПОМИРАЄ В НАУКУ ІНШИМ В'ЯЗНЯМ. Якщо це правда, то я навіть не знаю, як це коментувати».

СЕРЕДА, РАНОК: ЗАКЛИКИ ТА ІГРИ З ЛИСТАМИ

8 серпня (середа) з'явилися нові заяви Президента (близько 8:07) та представника МЗС (17:00) України, заклики до міжнародних партнерів «посилити тиск на Росію для якнайшвидшого звільнення українських заручників, зокрема, Олега Сенцова, який голодує вже 86-й день». Москва, проте, й надалі відмовчувалася, тим самим підтверджуючи сумний інсайд адвоката Дінзе.

А погані новини ставали дедалі гіршими. О 15:30 сестра українського кінорежисера Наталія Каплан написала в Facebook: «Все не просто погано, все катастрофічно погано. Олег мені через адвоката передав листа, він майже не встає. Написав, що кінець близький, і це він не про звільнення. Запитує, чи цікавиться хтось іще його голодуванням, йому не передають листів, ніяких! Каже, що він зараз в інформаційному вакуумі і взагалі не знає, що відбувається. Я взагалі не уявляю, що можна зробити і як його витягти... все дуже погано».

Удень у середу я написав листа російським омбудсменам різного рівня, голові ГНК у Ямало-Ненецькому автономному окрузі, зв'язався з адвокатом Дінзе й челябінською правозахисницею, дружною з Сенцовым, Тетяною Щур. Вона повідомила мені першу позитивну за ці дні новину – що після тижневого цензурування двох її листів (від 31 липня і 1 серпня), їх нарешті передали Олегу. Тобто, хоча б інформаційний вакуум, який створювався навколо Сенцова, було порушено (про що Каплан, коли писала свій пост, іще не знала). Утім, особливого оптимізму це не додавало. «Якщо будуть сили, відповість», – відповіла Щур на запитання, коли розраховує отримати листа від Олега.

Проте радіти було рано. Правозахисники звернули увагу, що на сайті ФСВП-Лист «взагалі відімкнули функцію прийому листів (колонії, – ред.) Лабитнангі». І справді, будь-хто зацікавлений міг зайти на відповідний сайт та ввести в пошукові віконця ВК-8 Лабитнангі». У відповідь з'являвся саме цей напис «Обробку листів тимчасово припинено».

СЕРЕДА, ВЕЧІР: КАТАСТРОФІЧНІ НОВИНИ

Тим часом, знову пожвавилися російські діячі. Зокрема, прес-секретар уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової Олексій Зловєдов (яке дивовижне прізвище, ніби взяте з фонвізінських п'єс) різко запалав бажанням розповісти «Інтерфаксу» (16:59) найсвіжіші новини не першої свіжості: «Я вчора розмовляв з уповноваженим з прав людини в Ямало-Ненецькому автономному окрузі Анатолієм Саком, він на моє прохання дзвонив лікареві, який веде Олега Сенцова в колонії. За словами лікаря, стан відносно стабільний».

Насправді це новина не така заспокійлива, як виглядає на перший погляд. Що значить «відносно стабільний»? Щодо кого? Марченко та Стуса? Чи щодо здорової людини? Іншими словами, «відносно стабільний» = «не цілком стабільний». І це, нагадаю, сказано 8 серпня про «вчора», тобто ще станом на 7 серпня. А в той день, як ми пам'ятаємо, УФСВП Росії по ЯНАО визначив стан здоров'я Сенцова, як «задовільний». Тобто, на «трієчку». І, мабуть, на слабеньку «трієчку».

А о 18:44 «Інтерфакс» дав новину зі значно прозорішим натяком: «Сенцов відмовився від зустрічі зі священиком» (Росія зараз – країна, що анахронізується, а з російської класики ми пам'ятаємо, в яких випадках до когось кличуть священика). При цьому, згідно з текстом новини, УФСВП, нібито, дав дозвіл на зустріч Григорію Міхнову-Вайтенку, єпископу Апостольської православної церкви (течія альтернативного православ'я, біля витоків якої стояв російський дисидент, член московської Гельсінської групи Гліб Якунін). Хоча перед цим повідомлялося, що, на думку фсвпівского начальства, «цей візит недоцільний». А відмова Сенцова від зустрічі з єпископом, який щойно прилетів, насправді виглядала- так: «До медчастини зайшов місцевий священик (з церкви РПЦ, – О. К.) отець Богдан, запитав, чи не хоче Олег сповідатися і чи не потрібно йому щось, Олег відповів відмовою. Ієрей пішов»...

О 18:52 український омбудсмен опублікувала пост зі знаками оклику і зверненням до Москалькової й голови Ради з прав людини при президентові РФ Михайла Федотова з пропозицією «обговорити будь-які умови обміну, лише б урятувати Олега Сенцова». Денисова сказала, що готова вилетіти в будь-яку хвилину. Вона звернулася до відповідальних осіб РФ з проханням якомога швидше надати літак для перевезення Сенцова до будь-якої лікарні, де йому зможуть надати необхідну медичну допомогу.

21:46 Наталія Каплан повторила слова про необхідність медичного літака для порятунку її брата: «Витягувати Олега потрібно терміново, він у такому стані, що за ним потрібно відправляти медичний літак. Його небезпечно перевозити навіть звичайним пасажирським літаком... Я добре знаю Олега, і якщо він скаржиться, а зараз він скаржиться і передбачає кінець, то можу сміливо сказати, що все дуже погано, і це можна множити на 100, тому що Олег – із тих, хто не говорить, що погано, до останнього».

РОСІЙСЬКІ «ПРАВОЗАХИСНИКИ» НАВКОЛО СЕНЦОВА

Ось такими новинами закінчилася середа, 8 серпня.

І тут слід зробити паузу в хронологічному розгляді, звернувши погляди на російську сторону. На так званих російських «правозахисників».

Головою Громадської наглядової комісії (ГНК) Ямало-Ненецького автономного округу є Данило Гонтар. На жоден із моїх листів-запитів він не відповідав раніше, думаю, не відповість і зараз. Не секрет, що люди, набрані до останніх складів ГНК, як би це м'якше сказати... ну не надто близькі до правозахисної діяльності. Гонтар – заступник начальника відділу в "Державному юридичному бюро". Це Бюро займається наданням «безкоштовної юридичної допомоги населенню», тобто перед нами структура, стовідсотково афільована з державою. Показово, що сторінка ГНК Ямало-Ненецького автономного округу в інтернеті розміщена на сайті регіонального відділення ФСВП. Ще пояснення потрібні?

Анатолій Сак – омбудсмен по ЯНАО, пам'ятаєте, саме той, з яким розмовляв Зловєдов. Він також за походженням не правозахисник, а, навпаки – з прокурорських. Але до 1995 року Сак працював узагалі в іншій парафії – у нафтогазорозвідувальній експедиції. Мабуть, тому людського в ньому більше, ніж у «правозахисникові» Гонтарі. Принаймні, Сак неодноразово відповідав на запити, давав якісь неформальні пояснення.

Все, проте, змінилася з початком Сенцовського голодування, особливо коли воно увійшло в серйозну стадію. Лист від 21 червня 2018 року, досить розгорнутий і детальний, Анатолій Сак закінчив так: «Наступного разу з питань, пов'язаних із засудженим Сенцовым, прошу звертатися до УПЛ в РФ Москалькової Т. Н.».

Тому 8 серпня я писав паралельно і Саку, і в апарат Москальковій, яким, як ми пам'ятаємо, завідує Олексій Зловєдов. На мій розгорнутий запит останній відповів таким чином: «У даний час Уповноважений з прав людини в Російській Федерації перебуває у відпустці. Я перешлю Тетяні Миколаївні запитання, які цікавлять Ваше ЗМІ». Це було о 15:23. Очевидно, на цей час кількість запитів стала критичною, і Зловєдов з Москви зідзвонився з Саком в Салехарді (столиця ЯНАО), унаслідок чого з'явилася цитована вище новина про «відносно стабільний стан» Сенцова.

Прошу, однак, уважніше перечитати його відповідь. Омбудсмен у відпустці – ну, це зрозуміло, для Росії це святе. Тим більше, в серпні. Коли «Курськ» затонув, заради цього влада теж не стала переривати відпустки. Країна у них така – з такою ціною людського життя. Важливіше інше. Зловєдов не сказав, що Москалькова відповість по завершенні відпустки. Він сказав лише, що перешле їй запитання. А, там, виходить, хто зна – може, вона й відповість. Тобто, можна припустити, що відпочинок омбудсмена РФ не настільки всеосяжний, що ось просто відпустка-відпустка-відпустка. А, навпаки, руку на пульсі вона якоюсь мірою тримає. Просто їй у даний момент правильніше «бути у відпустці».

І для нас, усіх, хто переймається долею Сенцова, – це також цілком тривожний сигнал...

 Наталья Каплан  / Фото: AFP
Наталія Каплан / Фото: AFP
ЧЕТВЕР: СЛАБКІ НАДІЇ І УХИЛЯННЯ

Отже, 9 серпня (четвер).

Строго кажучи, ця новина з'явилася на «Громадському» ще в останні хвилини середи, о 23:49. Але зрозуміло, що розійшлася вона вже вночі 9 серпня. Наталія Каплан сказала, що адвокат Дінзе передав клопотання про помилування від матері Олега в комісію з питань помилування на території Ямало-Ненецького автономного округу. Але тут-таки обмовилася, що не може сказати, чи «це прискорить процес звільнення, тому що на попереднє (звернення, – О. К.) вони взагалі ніяк не відреагували».

Ну і о 8:45 за Москвою (це о 10:45 за Салехардом) мені відповів Анатолій Сак. Точніше надійшла відповідь з мейла Сака, омбудсмена по ЯНАО РФ. Ось він: «У даний час А. В. Сак перебуває у відпустці, з усіх питань щодо засудженого О. Сенцова Ви можете звернутися до УФСВП Росії по ЯНАО, або до ФКУ ВК-8 УФСВП Росії по ЯНАО, де утримується і відбуває покарання засуджений. На адресу Уповноваженого з прав людини в ЯНАО скарг і звернень від засудженого О. Сенцова не надходило».

І знову відпустка. Що, повторюся, нормально для серпня. Але знову відпустка відносна, як і у випадку з Москальковою. Ми ж бо пам'ятаємо, що її прес-секретар і радник Олексій Зловєдов 7 серпня телефонував Анатолієві Саку, а той телефонував лікарям.

Що ж до листів ФСВПу... Так, звісно, ми напишемо. Але невже незрозуміло, що «Служба виконання покарань» та «Уповноважений з прав людини» – це зовсім різні структури, за суттю – не взаємозамінні! І дивно звернення до одного переадресовувати до інших.

Отже й тут поки все виглядає кепсько. Всі расєйскі, кому слід відповідати за життя й здоров'я ув'язнених, засіли у вичікувальні відпустки.

Й ні про що до для нас це свідчити не може.

І знову зайшов на сайт ФСВП-Лист. І там під час написання тексту при наборі у віконці «ВК-8 Лабитнангі» у відповідь, як і раніше, з'являється напис: «Обробку листів тимчасово припинено». Насправді це навіть гірше, страшніше, ніж може здатися на перший погляд. Це не просто створення «інформаційного вакууму», - це попередній захист проти обвалення сайту у разі дуже поганих новин із Сенцовым. Та природного подальшого інтернет-флешмобу з боку всіх небайдужих.

(Тут додамо: на час публікації цього матеріалу ФСВП-Лист для ВК-8 Лабитнангі запрацював. З'явився напис "Можна надсилати листи, фотографії і отримувати відповіді". Що ж, подивимося, чи це надовго. Ну й скористаємося нагодою. Пишемо листи Олегові Сенцову).

ОПЕРАЦІЯ ПРИКРИТТЯ ПРОТИ #SAVESENTSOV

Тим часом у російському інформаційному полі вільно гуляють месиджі, вигідні Кремлю, які уневиннюють його у справі з Сенцовим. Презентують їх у різному стилі різні персони. Але загальна суть – одна.

Скажімо, хороша, але нескінченно наївна людина, російський кінорежисер Олександр Сокуров. У Кремлі йому пояснили, що це не Росія, не Кремль, Путін не винен у такому розвитку долі Сенцова. Це Україна погано бореться за звільнення Сенцова. А як, на думку Сокурова, повинна боротись Україна? Ми знаємо. Він це описав у відомому листі президентові Порошенку. Для порятунку Сенцова Україна повинна максимально здати свої позиції – відпустити усіх ув'язнених, як-от: пов'язаних з Росією, перестати погано говорити про Кремль і Росію. І що?! І сумирно чекати, що Росія захоче відпустити Сенцова. Ну от як це? Як, нібито недурний і, нібито, непідлий чоловік може писати?

А що вже казати про відвертих мерзотників, на кшталт Гліба Павловського та Олексія Венедиктова. Павловський цю тему нечасто юзає, але, якщо зачіпає, то також періодично повторює, що це Україна мало проявляє активність у зв'язку з Сенцовим, «ніби її взагалі його доля не турбує». А Кремль, що холоднокровно вирішує – дати людині померти чи не дати – ніби й ні до чого.

Більш нахабний і напористий Венедиктов. Теза «Всі питання – до України!» само собою. Але у нього ще одна з головних тез – розкрутка «проблеми» з буцім подвійним громадянством Сенцова (як і Кольченка). У венедиктовському викладенні – це якась гігантська проблема, на вирішення якої потрібна неймовірна кількість фахівців і часу. «Ось у чому проблема!» – вигукує він з ідіотичними блиском в очах, аж мимоволі хочеться нагадати йому його ж улюблену фразу: «Аптека – за рогом!». Крім того, Венедиктов, який останнім часом перетворився на жерця, що пояснює думки й дії божества, В. В. Путіна, любить поміркувати, що Сонцеликий такими дрібницями, як життя й доля якогось там окремого засудженого взагалі не займається. Хоча іншим разом раптом пропонує почати пошук фігури, до поради якої відпустити Сенцова Путін би дослухався. "Накреативили" двох – керманича Китаю і Папу Римського (і незабаром після цього з'явився лист Сокурова, не тільки до Порошенка, алей Францискові).

А ще є спокійний, інтелігентський варіант викладення того самого. Це коли аналітик Валерій Соловей вальяжно пояснює, що у зв'язку зі справою Сенцова в Кремлі чекають на «якісь пропозиції від України». Ведучі чомусь не запитують, на які саме. Мабуть, самі розуміють – на ті, що проголосив Сокуров у листі до Президента України.

Одним словом, прикриття, димовуху на випадок катастрофічного розвитку ситуації з Олегом Сенцовым Кремль і підкремлевскі вже запустили. Вони до такого розвитку подій готові. І в разі години Х зроблять цей дим ще густішим і смердючішим, та ще й увімкнуть на повну потужність свої телеопромінювачі...

Олег Кудрін. Рига

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-