Турецьке агентство ТІКА допомагає гагаузам

Турецьке агентство ТІКА допомагає гагаузам

Укрінформ
3 2000 року в Україні було реалізовано 16 проектів, спрямованих на розвиток гагаузької культури.

Турецьке агентство зі співробітництва та координації (TİKA) – турецька державна структура, відповідальна за надання Турецької Республікою технічної допомоги та допомоги з розвитку. Координаційний офіс ТІКА в Україні реалізує проекти в різних сферах, як от освіта, охорона здоров’я, захист культурної спадщини, посилення інституційної спроможності органів державної влади, тощо.

Водночас ТІКА приділяє увагу створенню належних умов для захисту та розвитку культури національних меншин, одними з яких є гагаузи.

3 2000 року в Україні було реалізовано 16 різних проектів, спрямованих на розвиток та збереження гагаузької мови та культури.

Зокрема, за підтримки ТІКА всі школи в містах компактного проживання гагаузів в Одеській області були відремонтовані й оснащені комп'ютерними класами; у Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка на базі кафедри тюркології відкрито відділення гагаузької мови та літератури.

У 2016 році за підтримки TİKA в селі Виноградівка побудовано водоочисний центр, який допоміг вирішити проблему питної води села. А в 2017-му представники медіасфери Одеси, що працюють над висвітленням подій з життя гагаузького народу, за підтримки ТІКА пройшли стажування на турецькому державному каналі ТРТ.

Також, за підтримки ТІКА вийшла друком книга «Історія гагаузів України», яка є серйозним кроком у дослідженні історії гагаузького народу.

В середині серпня 2018 планується початок ремонтних робіт Будинку культури в селі Котловина. Будівля, розташована в місці компактного проживання гагаузів, 20 років тому постраждала від сильної пожежі. Відновлений Будинок культури, відіграватиме важливу роль у збережені культури й традицій гагаузів і передачі їх майбутнім поколінням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-