Комітет ВР просить забезпечити міжнародне розслідування вбивства журналіста Джемаля

Комітет ВР просить забезпечити міжнародне розслідування вбивства журналіста Джемаля

Укрінформ
Комітет ВР з питань свободи слова звернувся до міжнародних організацій у зв’язку з убивством журналіста Орхана Джемаля та двох його колег.

Відповідне звернення оприлюднене 7 серпня на офіційному сайті комітету

"Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики звертається до міжнародних організацій - зокрема, до Організації Об'єднаних Націй, Ради Європи, Організації з безпеки і співробітництва в Європі, організацій "Репортери без кордонів", "Міжнародна підтримка медіа" (IMS), Freedom House, Комітету захисту журналістів (CPJ), - щодо жорстокого вбивства Орхана Джемаля та двох російських журналістів, із закликом узяти ситуацію під особливий контроль та забезпечити незалежне міжнародне розслідування цього кричущого злочину", - йдеться у зверненні. 

В комітеті особливо відзначають, що журналіст Джемаль відомий своєю сміливою громадською позицією, жорсткою та послідовною критикою політики російської влади. 

"Зокрема він різко засуджував окупацію та анексію Криму, виступав на захист прав кримських татар, об’єктивно висвітлював події на Сході України, діяв як справжній журналіст усупереч підходам російської пропаганди", - підкреслюється у заяві.

Також у комітеті підкреслюють, що у Центральноафриканській Республіці Орхан Джемаль та знімальна група спільно з проектом "Центр управління розслідуваннями" працювали над розслідуванням "Російські найманці", а саме знімали документальний фільм про ПВК "Вагнер".

"Наразі є всі підстави вважати, що це вбивство не було випадковістю. І цей злочин міг бути одночасно намаганням приховати правду та помстою за журналістську діяльність. Не можна ігнорувати і той факт, що непоширення певних матеріалів та інформації є найбільш вигідним саме для представників влади Російської Федерації", - заявили автори звернення.

Тому комітет наполягає на необхідності проведення міжнародного розслідування, яке б встановило і виконавців, і замовників цього злочину.

"Вбивство Орхана Джемаля має бути розслідувано, а проект, над яким він працював, повинен бути продовжений і підтриманий журналістською спільнотою у різних державах. Лише спільно ми можемо діяти проти безкарності злочинів проти журналістів", - закликали в Комітеті свободи слова.

Читайте також: Влада РФ загубила висновок про смерть журналіста, який знімав фільм про "Вагнера"

Як повідомлялося, 31 липня стало відомо про вбивство в ЦАР російського журналіста Орхана Джемаля, оператора Кирила Радченка і режисера Олександра Расторгуєва, які знімали там документальний фільм про приватну військову компанію Вагнера. Цей фільм був спільним проектом "Центру управління розслідуваннями" (медіа-проект, запущений Михайлом Ходорковським) і Расторгуєва.

За повідомленням CNC, що посилається на незалежного співбесідника, обставини інциденту нагадують заздалегідь сплановане вбивство.

Слідком РФ порушив кримінальну справу за статтею "Вбивство".

5 серпня тіла журналістів доставлені в РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-