Денісова прокоментувала “російський паспорт” Костенка

Денісова прокоментувала “російський паспорт” Костенка

Відео
Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що їй нічого невідомо про затримування Службою безпеки України Олександра Костенка у Києві у 2014 році, як і невідомо, чому Костенко потім поїхав в Крим.

Про це омбудсмен заявила журналістам у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Мені про це нічого не відомо. Якщо у правоохоронних органів є якісь претензії до нього, чи якісь обставини, які вони хочуть з’ясувати, то, думаю, у них зараз буде можливість”, - сказала Денісова, коментуючи інформацію про затримування Костенка співробітниками СБУ у Києві у 2014 році та наявності відповідної справи в українському суді. 

Також Денісова відповіла на запитання, чому Костенко, якого, за словами журналістки, відпустили під заставу після затримання у 2014 році у Києві, поїхав до окупованого Криму: “Слухайте, я ж не слідчий. Я — омбудсмен України.  Може, ви трішки переплутали”.

Водночас Уповноважений ВР з прав людини прокоментувала інформацію про наявність російського паспорта у Костенка: “Я не знаю про це -  був, чи не був (в Олександра Костенка — ред.) російський паспорт. Я думаю, що більшість громадян України, які живуть на території тимчасово окупованого Криму, мають такі паспорти тому, що там просто жити по-іншому неможливо”. 

Як повідомляв Укрінформ, 5 лютого 2015 року колишній кримський міліціонер та активіст Євромайдану Олександр Костенко був викрадений біля дверей власного під'їзду в окупованого Сімферополя невідомими людьми, які виявилися співробітниками ФСБ. Пізніше вони сказали, що це було не викрадення, а затримання. Наступного дня оперативники ФСБ змусили Костенка написати явку з повинною з визнанням, що він, перебуваючи в Києві на Майдані, 18 лютого 2014 року нібито кинув у співробітника "Беркуту" камінь, від удару якого у того залишився синець на передпліччі.

Після цього Олександр Костенко був визнаний винним у порушенні п."б" ч.2 ст.115 (умисне спричинення легкої шкоди здоров'ю) і ч.1 ст.222 (незаконне зберігання вогнепальної зброї) КК РФ і засуджений до 4 років і 2 місяців колонії загального режиму. 26 серпня "Верховний суд Криму" змінив термін покарання на 3 роки 11 місяців, виключивши з обвинувачення після апеляції пункт про носіння і придбання основних частин зброї. Повідомлялося, що під час тортур у Костенка була зламана рука, після чого він не отримував достатнього лікування.

Читайте також: У Костенка зламана рука - йому потрібна меддопомога

3 серпня 2018 року Костенко вийшов з російської колонії після відбування покарання нібито за те, що він травмував співробітника кримського "Беркуту" під час Євромайдану в Києві.  

За словами першого заступника голови Верховної Ради, Уповноваженого Президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірини Геращенко, Олександр Костенко був звільнений тільки тому, що у нього закінчився термін ув’язнення. 

Згідно зі ЗМІ, Олександр Костенко разом зі Станіславом Красновим затримувалися Службою безпеки України у Києві  22 травня 2014 року як нібито учасники терористичної групи, що готувала диверсії в столиці. Зазначалося, що обоє колишніх працівників Сімферопольського міськуправління ГУ МВС України в АР Крим прибули раніше в Київ з Криму для участі в акціях на стороні прибічників Євромайдану.  Втім, згодом обоє опинилися на волі, а в лютому 2015 року О.Костенко поїхав до окупованого Криму, де був відразу затриманий ФСБ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-