"Міцва-мобіль": в Україні з'явилися синагоги на колесах

Фото
Укрінформ
"Міцва-мобілі" їздять по різних містах та пропонують охочим дізнатися більше про іудаїзм та іудейські звичаї.

Мобільні синагоги вже побували у Миколаєві та дісталися Одеси, повідомляє "5 канал".

Учасники проекту розповідають про релігійні атрибути євреїв. Найголовніша серед них - сувій Тора. Це своєрідні закони життя, які надав Моїсей. У "міцва-мобілі" цю книгу читають тричі на тиждень - у суботу, понеділок та четвер. Поруч - дві чорні скриньки.

"Це тфілін - дві коробки, які покладаються на чоловіків з 13 років - на руку і на голову. Всередині – пергамент, на якому уривки з Тори. Носимо з собою щодня, крім суботи та свят. Вдягаємо на ліву руку, поблизу серця, і на голову. Тим самим показуємо, що віддаємо свої бажання та дії на волю Б-га, а думки - на служіння йому", - розповідає співорганізатор синагоги на колесах Менді Вольф.

Створили синагогу на колесах рік тому. Тоді "міцва-мобіль" проїхав південь України. Цього року географія ширша, тож і мобілів тепер два.

Читайте також: Буковина в серпні запрошує на Дні єврейської культури

"Шукаємо євреїв, ділимося з усіма нашими знаннями, світлом. Якщо зустрічаємо єврея - пропонуємо зробити заповідь, духовну допомогу, можемо матеріально допомогти, якось людина потребує. Якщо людина не єврей - пропонуємо 7 заповідей Ноя", - каже співзасновник синагоги Ар'є Вольф.

Зупиняється автомобіль біля синагог та просто у людних місцях. В Одесі вибрали площу біля пам'ятника Дюку.

Одесити кажуть: ідея цікава, нехай розвиваються. Тим паче, що туристів у місті досхочу.

Синагога на колесах планує об’їхати понад півсотні українських міст. Після південних областей міцва-мобіль вирушить на схід. Завершиться експедиція наприкінці літа.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-