Росія понад два місяці не пускає консула до затриманого українського водія - МЗС

Росія понад два місяці не пускає консула до затриманого українського водія - МЗС

Укрінформ
Росія понад два місяці не допускає українського консула до затриманого в Брянській області водія рейсового автобуса Вінниця-Москва Олега Чабана і не відповідає на жодне звернення МЗС України з цього приводу.

Про це заявив на брифінгу заступник директора Департаменту консульської служби - начальник управління консульського забезпечення МЗС України Василь Кирилич, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На 3 серпня ми не маємо жодної відповіді російської сторони у справі надання дозволу на відвідання консулом громадянина України (Чабана - ред.)", - сказав Кирилич.

Він поінформував, що посольство України в РФ отримало поштове повідомлення про затримання громадянина України Олега Чабана у Брянській області 27 червня, хоча за словами його адвоката Юрія Білоуса, його підзахисного затримали ще 19 травня.

"Це цілковите порушення норм і принципів міжнародного права, це порушення Віденської конвенції про консульські зносини, як і Консульської конвенції між Україною та Російською Федерацією, положення якої передбачають повідомлення однією стороною іншої у разі затримання громадянина у термін до трьох діб", - акцентував Кирилич.

Він також повідомив, що 4 липня посольство України в РФ звернулося до управління поліції у Брянській області з клопотанням підтвердити інформацію про затримання Чабана, повідомити обставини і місце тримання. Крім цього, того ж дня посольство України звернулося до управління ФСБ РФ у Брянській області про надання дозволу на відвідання українця в обласному слідчому ізоляторі.

5 липня посольство України звернулося до МЗС Росії нотою з клопотанням надати дозвіл на відвідання Чабана українським консулом, а 9 липня зробило це повторно.

Читайте також: Денісова просить Верховного комісара ООН вплинути на Росію

6 липня консул виїхав до Брянської області і був присутній на засідання Брянського обласного суду під час розгляду апеляційної скарги щодо запобіжного заходу - тримання Чабана під вартою.

19 липня посольство України втретє звернулося до МЗС Росії вже нотою протесту з вимогою пояснити причини відмови консулу у відвіданні чи у проведенні зустрічі з громадянином України, який утримується у слідчому ізоляторі в Брянській області, однак відповіді не отримало, констатував Кирилич.

Як поінформував адвокат Чабана, водій з Вінниці обвинувачується у контрабанді і незаконному перевезенні та зберіганні зброї, яку було знайдено серед пасажирського багажу і до якої сам Чабан не мав жодного відношення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-