Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Про гендерні особливості статистики

Про гендерні особливості статистики

Блоги
Укрінформ
Діти мають також свої ґендерні особливості, що наочно демонструє робота Національної дитячої «гарячої лінії»

Зазвичай, коли мова йде про ґендерну проблематику, то вважається що це про дорослих. Але діти мають також свої ґендерні особливості, що наочно демонструє робота Національної дитячої «гарячої лінії». Дві третини з телефонуючих – дівчата. Моє побажання: робити порівняльну статистику по всіх індикаторах із розбивкою за статтю.

Це має допомогти краще враховувати потреби дітей при допомозі їм та адвокаціі змін.

Національна дитяча «гаряча лінія» також збирає окремо статистику по хлопчиках і дівчатах. Але потім все узагальнюється. Про такий порядок збору даних зазначають й інші громадські організації. 

На державному рівні нерідко статистика збирається за принципом – чоловіки, жінки, діти. А має бути – чоловіки, жінки, хлопчики, дівчата. 

Діти звертаються з різними питаннями – стосунки в родині й із друзями, жорстоке поводження, психологічні проблеми, булінг і кибербулінг, сексуальне життя. Про що питають більше хлопчики? Про що – дівчата? 

В статистиці ми бачимо цифри, консультанти чують голос і враховують ґендерні особливості при консультуванні, але цього не видно на загальнонаціональному рівні. 

Такі зміни в статистиці вимагаються і Комітетом ООН з прав дитини. 

Якраз матиму зустрічі з представниками МСП та Нацполу. Обов’язково зверну увагу в черговий раз.

Тож громадські організації, Національна дитяча «гаряча лінія» (116 111, або 0800500225, з 12 до 16 по буднях) можуть зробити крок вперед до формування ґендерно-дезагрегованої статистики щодо дітей і бути прикладом у цьому!

Катерина Левченко

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-