ВККС повідомляє про 238 суддів, що вже звільнені або підлягають звільненню

ВККС повідомляє про 238 суддів, що вже звільнені або підлягають звільненню

Укрінформ
Вища кваліфікаційна комісія суддів України повідомляє, що за результатами кваліфікаційного оцінювання 17%, або 238 суддів, вже звільнено або підлягають звільненню.

Про це йдеться у повідомленні на сайті ВККСУ.

"Вища кваліфікаційна комісія суддів України продовжує кваліфікаційне оцінювання всіх суддів країни, започатковане у межах судової реформи. Зокрема, його призначено для трьох груп суддів у кількості 5157 осіб. Суддів оцінюють за критеріями компетентності, професійної етики та доброчесності", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, станом на 30 липня 2018 року оцінювання завершено стосовно 1385 суддів місцевих та апеляційних суддів. З них 1147 суддів (83%) успішно пройшли цю процедуру і визнані такими, що відповідають займаній посаді. Інші 238 (17%) суддів підлягають звільненню або вже звільнені, зокрема: 127 суддів (9%) не підтвердили відповідності займаній посаді – 83 судді не склали іспиту та 44 судді не пройшли співбесіди з членами Комісії; 111 суддів (8%) звільнено, з-поміж іншого, за власним бажанням або їхні повноваження під час оцінювання було припинено. Суддів, стосовно яких розпочато оцінювання, але немає остаточних результатів з причин оголошення перерви або зупинення кваліфікаційного оцінювання, – 292.

«Кваліфікаційне оцінювання дозволяє виявити тих суддів, які не відповідають критеріям компетентності, професійної етики та доброчесності. Із числа суддів, що за його результатами підлягають звільненню, наразі половина не склала оцінювання, а половина йде у відставку сама – таким чином, судова влада проходить процедуру очищення та самоочищення. Ми розуміємо, що у судах через це наявний кадровий голод, тому якомога швидко проводимо рекомендації на призначення та переведення суддів. Наразі 252 судді-«п’ятирічки» вже отримали рекомендації на призначення. Переведення цього тижня до 40 апеляційних судів чекають судді апеляційних інстанцій, які успішно пройшли оцінювання», – повідомив член Комісії Михайло Макарчук.

Читайте також: Вісьмох суддів з Криму просять пояснити неявку на іспити

Він також висловив подяку громадським організаціям та всім, хто надає інформацію про суддів, допомагаючи Комісії у проведенні оцінювання.

Як повідомлялося, кваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді запроваджено у межах судової реформи для всіх суддів України. Для першої тисячі суддів оцінювання оголошено 20 жовтня 2017 року і триває вже 9 місяців. Із числа суддів, які пройшли оцінювання, 252 суддів-«п’ятирічок», в яких закінчилися повноваження, вже рекомендовані Вищій раді правосуддя для призначення на посади. Це дозволить відновити або розвантажити роботу судів. Наразі судді з першої групи перебувають на останньому етапі кваліфікаційного оцінювання – співбесіди та аналізу досьє. Друга група суддів склала іспити та на сьогодні проходить тестування морально-психологічних якостей. Третя група, рішення стосовно якої ухвалено 7 червня 2018 року, – це 2188 суддів, вже розпочали складати іспити.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-