Українські ентузіасти відтворили вирішальний день Майдану

Українські ентузіасти відтворили вирішальний день Майдану

Укрінформ
У Нью-Йорку презентували український віртуально-документальний проект Aftermath VR, що відтворює 20 лютого 2014 року - вирішальний день Євромайдану в Києві.

Про це розповідає Голос Америки.

Молоді українські ентузіасти новітніх технологій віртуальної реальності (VR) представили у Вищій школі журналістики Міського університету Нью-Йорка масштабний віртуально-документальний проект «Наслідки.VR» (Aftermath VR) у рамках дводенної конференції, що пройшла на минулому тижні.

Як розповіла директор програми Journalism 360 Асоціації онлайнових новин (ONA) Лора Херцфелд, в конференції брали участь одержувачі грантів на високотехнологічні проекти в сфері медіа.

За її словами, це спільна ініціатива ONA з Фондом Джона Джеймса Найта і Google News Initiative.

"Це єдина конференція такого роду для людей, які захоплюються інноваціями у сфері VR, в тому числі і панорамного відео на 360 градусів», - зазначила Херцфелд. Минулого року були профінансовані 11 проектів, цього року – десять.

Один із грантів отримали автори Aftermath VR з фірми New Cave Media зі штаб-квартирою в Києві.

Читайте також: Справи Майдану: ГПУ повідомила про підозру екс-заступникові голови київського райсуду

Творці проекту – молоді українці Олексій Фурман, Сергій Полежака і Кирило Жилінський. За словами Олексія Фурмана, який приїхав в Нью-Йорк для презентації проекту, він був започаткований навесні 2017 року ним і його колегами-однодумцями.

«Можна сказати, це перша спроба відтворити революційні події Евромайдану в Києві у форматі VR з використанням фотограмметрії та комп'ютерної графіки, CGI, – сказав Фурман. – Ми вирішили реконструювати крок за кроком, як розвивалися події у той трагічний день 20 лютого 2014 року. Глядачі зможуть пройти маршрутом демонстрантів по Інститутській вулиці, коли їм вдалося потіснити з неї поліцію. Ми багато в чому спиралися на архівну документальну зйомку і на записані на відео свідчення учасників Майдану. Ми підтримуємо тісні контакти з сім'ями героїв «Небесної сотні»».

Глядачеві видається спеціальний шолом із окулярами і два «контролера» для обох рук. Керуючи ними, він віртуально рухається по вулиці Інститутській. По ходу можна зупинятися, оглядаючи все навколо і активізуючи відеосвідчення очевидців і коментаторів, епізоди архівних документальних зйомок, а також окремі тривимірні артефакти Майдану, наприклад, каски демонстрантів і фрагменти бруківки.

"Нам було важливо показати, що в реальності відбувалося на Майдані, щоб протистояти міфам, які посилено поширюються російською пропагандою. Для мене особисто це було важливо ще й тому, що я був там, на Майдані, в той ранок 20 лютого, і побачене стало для мене тяжкою травмою, яку я ніс у душі всі ці роки», - зазначив Олексій Фурман.

«Проект Олексія і його колег видався нам дуже незвичайним і свіжим, – сказала Лора Херцфелд. – Якщо зазвичай фотограмметрію використовують для сканування невеликих просторів – однієї кімнати, одного будинку, – то тут сканована величезна територія, вся вулиця. Імпонує й те, як делікатно, з повагою до етичної сторони, автори поставилися до показу трагічних подій. Тут глядачеві дають багату поживу для роздумів, розповідають про найважливіші події недавньої історії України».

Як відомо, вранці 20 лютого 2014 року підрозділи урядового спецназу, включаючи снайперів, відкрили вогонь на ураження проти демонстрантів, озброєних битами і саморобними дерев'яними щитами. 47 людей загинули у той день. Кривава розправа викликала масове обурення. Через кілька днів режим президента України Віктора Януковича був зметений, а сам він утік до Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-