27 липня: народний календар і астровісник

27 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Нині Акіли; їмо печериці й спостерігаємо за неймовірним Місячним затемненням у Водолії.

Сьогодні православна церква згадує святого Акілу, Апостола з числа 70-ти (так називають безпосередніх учнів Дванадцяти апостолів). За переказами, Акіла був учнем апостола Павла і поставлений ним єпископом у Гераклії (нині територія сучасної Туреччини). За сповідування християнства, Акіла разом із дружиною Прискілою прийняли мученицьку смерть.

За народним календарем, цього дня ніяких обрядодій не передбачалося. В Україні тривали жнива – кожна хвилина була важлива, адже «літній день рік годує». Наприкінці липня, після гроз і дощів, починали рости гриби. Одними з перших були печериці, які можна було знайти як на узліссі, так і на луках. Польові печериці мають товстом’ясисту шапку діаметром до 20 см. В українській кухні їх не тільки варили і смажили, але й солили та сушили. Печериці, як корисний делікатес, відомі людству з давніх давен. Ще у Стародавньому Римі їх вирощували на грядках як звичайну городину. В середні віки було зроблено відкриття, що ці гриби чудово обходяться без сонячного світла і їх плантації перекочували в підвали та підземелля французьких монастирів. З середини XVII ст. печериці вже вирощувати по всій Європі.

Іменинники сьогодні Стефан, Іван, Никодим, Костянтин, Миколай.

Найзнаковіша астроподія липня, літа і навіть року: о 23:21 за київським часом відбудеться повне Місячне затемнення у Водолії. Одне з найпотужніших місячних затемнень не тільки із серії найближчих, але і в масштабах декількох років, а також одне з найдовших в усьому ХХІ столітті – його тривалість – понад півтори години. Місяць максимально наблизиться до Землі. Це затемнення співпадає також за часом і з великим протистоянням Марса, що в свою чергу буде позначено величезним трансформуючим, енергетичним потенціалом кульмінаційної фази сонячно-марсіанського циклу – циклу діяльності та активності в досягненні зовнішніх цілей і впливові на зовнішню реальність. Спостерігати місяць уповні, та ще й у фазу його затемнення поряд з «червоною планетою» –дуже захопливо. Спостерігати місячне затемнення можна буде й на території України, в разі, коли не буде хмарності. Колись у давнину астрологи безпосередньо пов’язували тривалість місячного затемнення з тривалістю і глибиною змін і трансформацій у житті певної людини і держави загалом.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1898 році: +7,8; а найтеплішим у 1909 - +37,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-