Порошенко: Автокефалія – це питання нашої незалежності та нацбезпеки

Порошенко: Автокефалія – це питання нашої незалежності та нацбезпеки

Відео
Укрінформ
Президент Петро Порошенко зазначив, що автокефалія Україні ще не гарантована і за її отримання треба молитися і боротися.

Про це він написав у Тwitter і розмістив відео.

"Автокефалія – це питання нашої незалежності та нашої національної безпеки. Тому і чинять такий шалений спротив Москва та її п’ята колона в Україні", - наголосив Президент на зустрічі з греко-католиками, яка відбулася 15 липня на Тернопільщині.

Водночас він підкреслив, що для отримання Томоса потрібно молитися і боротися.

"Ми не маємо вважати, ніби Томос у нас в кишені. Ми повинні молитися та боротися для його отримання", - зазначив Порошенко.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Петро Порошенко 17 квітня заявив, що підготував звернення до Вселенського патріарха з проханням видати томос про автокефалію православної церкви в Україні.

Читайте також: Експерт пояснила, чому Константинополь зволікає з Томосом для України

18 квітня глава держави офіційно прийняв від ієрархів УПЦ КП і УАПЦ відповідне звернення для передачі Вселенському патріархові Варфоломію з підписами усіх архієреїв, які підтримали це рішення.

Верховна Рада 19 квітня ухвалила постанову про підтримку звернення Президента до Вселенського патріарха Варфоломія щодо створення Єдиної помісної української православної церкви.

22 квітня Порошенко повідомив про передачу відповідних звернень Вселенському патріархату і початок процедур, необхідних для надання автокефалії Українській православній церкві.

Президент також висловлював сподівання на позитивне рішення синоду про надання Томосу до 1030-ї річниці Хрещення Русі, тобто до 28 липня.

У свою чергу, в РПЦ виступили категорично проти такої ініціативи України. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-