USAID: 56% українців, які були у судах за два роки, високо оцінюють їх діяльність

USAID: 56% українців, які були у судах за два роки, високо оцінюють їх діяльність

Дослідження
Укрінформ
П'ятдесят шість відсотків громадян України, які відвідували суди в останні два роки, високо оцінюють незалежність, професійну та етичну діяльність суддів.

Про це свідчать результати Першого кола Всеукраїнських опитувань громадян, суддів та правників щодо судової реформи та сприйняття корупції, яке провела Програма USAID реформування сектору юстиції "Нове правосуддя" за результатами 2017 року.

Зокрема, згідно з цим дослідженням, лише 5% громадян України протягом останніх 24 місяців були учасниками судових проваджень. З них 4% брали одноразову участь у судових засіданнях та лише 1% громадян мають неодноразовий досвід відвідування судових установ. Решта 95% опитаних взагалі не відвідували судові засідання та не мають досвіду роботи судів. 

Тому Програма USAID реформування сектору юстиції "Нове правосуддя" проводила дослідження серед респондентів, які зустрічалися із роботою органів судової влади протягом останніх двох років.

Зокрема, згідно з результатами дослідження, 56% відвідувачів судів стверджують, що незалежність, професійна та етична діяльність суддів була на високому рівні, 58% респондентів вважають, що на відповідному рівні були організовані умови та інформаційна діяльність суддів, 53% стверджують, що рівень кваліфікації судді був належним, 50% - що були відсутні вимоги хабара.

Читайте також: Кому українці довірили би відбір антикорупційних суддів

Як зазначають дослідники, в основному враження населення щодо судової реформи та суддів формуються з новин на телебаченні - 76%, з оцінок знайомих - 37%, з інтернету - 26% і лише на 6% - із власного досвіду. До того ж більшу частку інформації щодо судової реформи населення отримує від журналістів - 55%, народних депутатів та офіційних джерел - 39%.

За даними опитування, 35% населення України вважають, що наслідки судової реформи вже у найближчі 24 місяці будуть мати позитивний вплив на здійснення правосуддя в Україні.

Результатом підвищення довіри громадян до судів є реалізація з 2014 року судової реформи. "Зміни до Конституції України в частині правосуддя та Закон "Про судоустрій і статус суддів» мають позитивний вплив не лише на незалежність судів, а й на стабільність судової системи та підвищення довіри громадян України до судової влади", - йдеться у результатах дослідження.

Як повідомляв Укрінформ, за даними USAID, довіра громадян України до судів та судової влади зросла з 2015 року по 2017 рік на 7% - з 5% до 12%, що є найбільшим показником росту серед інших гілок влади.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-