22 липня: народний календар і астровісник

22 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Панкрата і Кирила; рахуємо «бабки» і граємося в чарівника.

Сьогодні священномучеників  Панкрата і Кирила. В Україні тривали жнива. Для наших пращурів це не було банальне збирання зернових – це були сповнені значення обрядодії. Вижате за день збіжжя в’язали в снопи. Перший сніп – так звані «колядка», «воєвода», «зажинок» – мав неабияке ритуальне значення: якщо в родині була дівчина на виданні, то з «воєводи» випікали коровай на весілля і прикрашали його колосками. А коли в цьому на було потреби, перший сніп ставили на покуть, де він зберігався до початку осінньої сівби; з розім’ятих колосочків робили перший засів. Снопи в’язали, як правило, перевеслами. При цьому дотримувалися непорушної традиції: для озимих (жита й пшениці) перевесла крутили зі свіжовижатих стебел – дві жменьки, складені при колосках, скручували «в зашморг». Вузол мав бути зроблений так, щоб колоски не м’ялися. Перевесла на снопах скручували за допомогою дерев’яної цурки. Для яровини (ячменю, гречки, проса) перевесла крутили лише з торішніх кулів напередодні зажинків. Вив’ялені снопи невдовзі складали в «бабки» (десять снопів), п’ятнадцятки, полукіпки (тридцять снопів) та копи (шістдесят снопів).

З іменинами вітайте Костянтина, Кирила, Олександра.

Сьогодні… неділя! І це головне. Сонце царюватиме в Левові, а місяць однією ногою ще перебуватиме на території Скорпіона, але іншою вже переступатиме поріг Стрільця. Тож пристрасті мають влягтися, мов курява битим шляхом – тільки степ, сонце і небо. Цього дня вкрай не бажано робити з мухи слона. Навпаки – спробуйте слона перетворити в муху. Чи принаймні в зебру. Що  характерно для періоду перебування Сонця в знакові Лева? Низька чутливість до зовнішніх подразників, низька навіюваність і високий рівень відповідальності. Прощаємось з інфантильністю! Живемо не минулим чи примарним майбутнім, а тут і зараз. На часі азарт і шляхетність, підприємливість, ініціативність, палкі любовні захоплення. 

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1909 – 8,3, а найтеплішим у 1936 –  34,9.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-