Е-декларації для антикорупційників: 65 депутатів звернулися до КСУ

Е-декларації для антикорупційників: 65 депутатів звернулися до КСУ

Укрінформ
До Конституційного суду звернулися 65 народних депутатів, які вимагають скасування норму закону щодо зобов'язання антикорупційних активістів подавати е-декларації.

Передачу відповідного подання в КСУ у п'ятницю Укрінформу підтвердили у прес-службі «Самопомочі».

Раніше заступник голови фракції «Самопоміч» Єгор Соболєв повідомляв про підготовку звернення до Конституційного суду щодо скасування зобов'язання подавати декларації для антикорупційних активістів.

«З ініціативи Реанімаційного пакету реформ підготували звернення до Конституційного суду з проханням скасувати зобов'язання подавати декларації для антикорупційних активістів», - написав він у Facebook.

За його словами, громадські організації мають бути повністю прозорими.

«Але є абсурдом та дискримінацією покладати на частину з них обов`язки та кримінальну відповідальність, що передбачені для посадовців, які незаконно збагачуються чи брешуть суспільству про свої статки! Ця норма створює проблеми у відносинах України з Євросоюзом та Сполученими Штатами», - наголосив Соболєв.

Він також нагадав, що Президент Петро Порошенко також наполягав на скасуванні відповідної норми.

Як повідомлялося, 30 березня 2017 року набув чинності закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов'язані з 1 січня 2018 року подавати електронні декларації.

3 квітня депутати відмовились включити до порядку денного сесії законопроекти про скасування е-декларування для представників громадських організацій, законопроекти №8120 та №8120-1 щодо відтермінування е-декларування для активістів та законопроекти №8209 та №8209-1 щодо скасування е-декларування для представників антикорупційних організацій.

Читайте також: Холодницький, пакуй речі: під САП проходить мітинг

Окрім того, Рада відхилила президентський законопроект №6674 і депутатський №6271, якими пропонувалося скасувати е-декларування для громадських активістів.

13 червня 2018 року уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова направила до КСУ подання щодо визнання неконституційним електронного декларування для громадських активістів.

23 березня 2017 року Рада внесла зміни до статті 3 Закону «Про запобігання корупції» і зобов'язала подавати декларації представників громадської ради доброчесності, утвореної відповідно до Закону "Про судоустрій і статус суддів", громадських рад, рад громадського контролю, що утворені при державних органах та беруть участь у підготовці рішень з кадрових питань, підготовці, моніторингу, оцінці виконання антикорупційних програм.

Євросоюз розкритикував українські поправки до закону про електронне декларування, які передбачають подання декларацій громадськими активістами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-