У Запорізькій області від ботулізму померла людина

У Запорізькій області від ботулізму померла людина

Укрінформ
У Запорізькій області зафіксовано п'ятий летальний випадок від ботулізму.

Як повідомляється на сайті Центру громадського здоров'я, померлий чоловік вживав рибу домашнього приготування.

"Минулого тижня зафіксований п’ятий летальний випадок ботулізму. Помер чоловік 1975 року народження у Запорізькій області вдома, по медичну допомогу він не звертався. Діагноз встановлено посмертно після розтину тіла на підставі лабораторного підтвердження внаслідок вірогідного вживання неякісної в’яленої риби домашнього приготування", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: З початку року в Україні від ботулізму померло 5 людей - МОЗ

Загалом, за даними МОЗ, станом на 16 липня 2018 року в Україні зареєстровано 58 випадків ботулізму, внаслідок яких захворіло 65 осіб, летальних випадків – 5.

Для лікування хвороби в Україні є в наявності обмежена кількість сироваток від ботулізму канадського виробництва, які закуплені Програмою розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) та передані Україні  як гуманітарна допомога.

Міністерство охорони здоров’я України нагадує керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської держадміністрацій про порядок отримання протиботулінічної сироватки та дії органів місцевого самоврядування щодо локалізації осередку отруєння та недопущення поширення харчового отруєння:

  •  керівник закладу охорони здоров’я або за його відсутності лікуючий лікар чи черговий лікар в разі виявлення в особи ймовірного та/або підтвердженого випадку ботулізму, невідкладно, впродовж 15 хвилин інформує відповідальну особу “Українського науково-практичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Міністерства охорони здоров’я України”;
  • отримати протиботулінічну сироватку (антитоксин) можна зі спеціалізованого складу ДП «Укрвакцина МОЗ України». Введення протиботулінічної сироватки передбачено, серед іншого, в курсі лікування, при встановленні імовірного та/або підтвердженого діагнозу ботулізм. Така сироватка блокує дію токсину, що потрапив до організму. Отримати сироватку можна у будь-який час (навіть вихідні або неробочі години). Для отримання сироватки необхідно звернутись напряму до відповідального співробітника ДП «Укрвакцина МОЗ України».

Нагадаємо: Ботулізм – це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) за неправильних умов зберігання чи транспортування продуктів харчування. Найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достеменно невідомо.

Читайте також: В Україну приїхала сироватка від ботулізму канадського виробництва - МОЗ

До факторів ризику належать споживання в’яленої, солоної та консервованої риби, консервів або виробів з м’яса, якщо вони не проходили термічну обробку перед вживанням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-