Муженко подякував миротворцям за сумлінність

Муженко подякував миротворцям за сумлінність

Укрінформ
Начальник Генштабу – Головнокомандувач ЗСУ Віктор Муженко привітав воїнів-миротворців із професійним святом.

Вітання опубліковано на сторінці ГШ ЗСУ у Facebook.

“Шановні воїни-миротворці Збройних Сил України! Дорогі ветерани миротворчих операцій! Щиросердечно вітаю вас з Днем українських миротворців. Це свято є свідченням глибокої поваги до захисників миру, чий високий авторитет, мужність і відвага високо цінується міжнародною спільнотою та українським суспільством”, - йдеться у привітанні

Муженко висловив щиру вдячність воїнам-миротворцям Збройних сил України за сумлінне виконання службового обов’язку з підтримання миру та стабільності у багатьох країнах світу.

“Впевнений, що миротворчі контингенти Збройних Сил України й надалі будуть гідно нести Державний Прапор України і захищати мир за її межами. Особливі слова пошани висловлюю сім’ям миротворців - за витримку та моральну підтримку наших воїнів. Бажаю вам миру, добра та нових звершень в ім’я Українського народу!”, - заявив начальник Генштабу.

Як відомо, країни, які беруть участь у миротворчих операціях ООН, відзначають Міжнародний день миротворців Організації Об’єднаних Націй 29 травня (який встановлено рішенням ГА ООН 11 грудня 2002 року на вшанування миротворців усіх країн, які брали участь у миротворчих операціях і миротворчих місіях ООН, та введено в дію Указом Президента України від 30 квітня 2003 року № 374/2003). Окрім того, кожна країна встановила національні дати вшанування героїв-миротворців.

21 травня 2013 року Верховна Рада України одноголосно прийняла Постанову № 292-VII “Про встановлення Дня українських миротворців”. Відповідно до цієї постанови, Днем українських миротворців визначено 15 липня, з подальшим відзначенням його на державному рівні.

Читайте також: Українські миротворці сьогодні відзначають своє свято

Починаючи з 1992 року, понад 44 тисячі військовослужбовців Збройних Сил України взяли участь більш ніж у 26 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки в різних регіонах планети. Українські миротворці виконували бойові завдання в країнах колишньої Югославії (Боснія і Герцеговина, Східна Славонія, Македонія, Сербія і Чорногорія, Хорватія), на Африканському континенті (Ангола, Сьєрра-Леоне, Судан , Ліберія та Кот-д’ Івуар), в країнах Близького і Середнього сходу (Ліван, Таджикистан, Кувейт, Ірак) та інших регіонах світу. За цей час у таких місіях загинули 54 українських військовослужбовця.

Україна залишається і зараз активним контрибутором міжнародної безпеки та виконує всі взяті на себе міжнародні зобов’язання. Станом на сьогодні, 338 військовослужбовців Збройних сил України беруть участь у 8 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки. На постійній основі за кордоном виконують завдання два національні контингенти — інженерний підрозділ у Косово (40 осіб) та 18 окремий вертолітний загін у складі Місії ООН зі стабілізації в Демократичній Республіці Конго (250 військовослужбовців, 4 вертольота Мі-24 та 4 вертольота Мі-8).

Крім того, українські військовослужбовці представлені також в інших миротворчих та безпекових місіях. Серед них — Місія НАТО “Рішуча підтримка” в Ісламській Республіці Афганістан, Місії ООН у Конго, в Косово, Південному Судані, в регіоні Аб’єй (Судан), на Кіпрі тощо. Ще 10 українських військових спостерігачів несуть службу в зоні безпеки Придністровського регіону Республіки Молдова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-