Климпуш-Цинцадзе назвала основні перешкоди на шляху до гендерної рівності

Климпуш-Цинцадзе назвала основні перешкоди на шляху до гендерної рівності

Укрінформ
Климпуш-Цинцадзе обговорила зі спеціальним представником Парламентської Асамблеї ОБСЄ з гендерних питань Хейді Фрай (Канада) посилення подальшої співпраці в реалізації державної політики забезпечення гендерної рівності в Україні.

Про це інформує Урядовий портал.

"Україна продовжує свій шлях до досягнення рівності між чоловіками й жінками та розширення прав і можливостей жінок, реалізуючи Резолюцію Ради Безпеки ООН 1325 "Жінки, мир, безпека", Конвенцію ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, а також регіональні зобов'язання, які містяться, зокрема, в новій Стратегії гендерної рівності 2018-2023 років Ради Європи", - зазначила Климпуш-Цинцадзе.

Вона наголосила, що Україна є єдиною країною, яка схвалила Резолюцію 1325 Ради Безпеки ООН під час військового конфлікту.

"В пріоритеті - посилення участі жінок у прийнятті рішень у сферах національної безпеки та оборони, у миротворчій діяльності, а також забезпечення захисту жінок і дівчат, попередження та реагування на гендерне насильство», - зазначила Климпуш-Цинцадзе.

За її словами, наразі у сфері безпеки та оборони можна виділити два основних напрямки діяльності - започаткування роботи радників з питань гендерної рівності та гендерних студій у вищих навчальних закладах сектору.

Віце-прем’єр-міністр наголосила, що минулого року вперше гендерне бюджетування було включено до Стратегії управління державними фінансами на 2017-2021 роки, а в урядовому плані дій на 2018 рік вперше зосереджено увагу на гендерних пріоритетах. Також затверджено Державну соціальну програму рівних прав жінок і чоловіків на період до 2021 року, на даний момент розробляється Стратегія комунікації в сфері гендерної політики.

Климпуш-Цинцадзе запевнила, що уряд України готовий до поглиблення співпраці у гендерному напрямі, тож експертна підтримка та обмін досвідом із Канадою надзвичайно важливі на цьому етапі.

Читайте також: Португальцям дозволять змінювати стать з 16 років і без медичного висновку

Вона також зазначила, що на шляху досягнення рівності в Україні є багато перешкод, зокрема популізм, маніпуляції та дуже повільна зміна свідомості людей.

«Маніпуляції громадською думкою під час війни у країні - це одна з основних перешкод на шляху України до рівності жінок і чоловіків, а отже і для побудови мирного суспільства. Ми маємо невпинно пояснювати, що гендерна рівність - це виключно однакові можливості для представників обох статей у всіх сферах соціального, економічного, політичного життя держави», - наголосила віце-прем'єр-міністр.

Фрай відзначила значні позитивні зміни та досягнення в наближенні України до високих стандартів ЄС та НАТО в гендерній політиці. Вона наголосила, що подальший розвиток цього напряму стане базою для успішної імплементації реформ та визнання демократичного суспільства в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-