Москва всіляко намагається перешкодити Україні мати незалежну церкву - член Синоду

Москва всіляко намагається перешкодити Україні мати незалежну церкву - член Синоду

Укрінформ
Росія бореться усіма доступними засобами - духовними, політичними, економічними, військовими - з ідеєю створення незалежної церкви в Україні відтоді, як наша країна стала незалежною державою.

На цьому наголосив член Святого і Священного Синоду Вселенського патріархату, митрополит Елпідофор в інтерв’ю російському виданню "Православие и мир", яке Укрінформ переклав з грецької мови.

"Однак чи не варто зараз знову повернутися до попереднього питання і розказати, чому Москва бореться з ідеєю створення незалежної церкви в Україні з того часу, коли українська нація згуртувалася в незалежній державі? Чи не бачить, що така відмова московської церкви визнати реальність є, по суті, причиною розколу в Україні? Ось це - справжня причина розколу в Україні. Йдеться не про поведінку деяких архієреїв або, можливо, про якісь бажання деяких людей, це - відмова Москви побачити і прийняти реальність. Україна - незалежна, вона не повинна бути підлеглою, і до неї не може бути застосоване будь-яким способом підпорядкування і залежність від іншої держави", - сказав він.

Читайте також: Кириленко: Автокефалія - важливий етап для здобуття повної незалежності

Член Синоду Вселенського патріархату підкреслив, що, "як би це не було бажаним з геостратегічних, енергетичних, національних, політичних міркувань для Російської Федерації", Україна є незалежною державою і хоче мати незалежну церкву.

"Запобігає цьому всіма засобами, які є в її розпорядженні, Москва - духовними, політичними, економічними, військовими, якими хочете, в результаті чого розділяється нація і вся церква страждає. Це - реальність", - заявив він.

Читайте також: Мовчання ягнят. Підсумки зустрічі в РПЦ з посланцями Варфоломія засекретили

З огляду на це, митрополит Елпідофор поставив риторичне запитання: "Чому Москва перешкоджає церкві розкріпачитися і, особливо, церкві, якій церква московська має завдячувати усьому, і повинна була б ставитися до неї з більшою вдячністю і любов'ю, і турботою про єдність і стабільність, а не розділяти її своїми такими діями?". Він нагадав, що московська церква є дочкою саме української церкви, яка, в свою чергу, є дочкою Вселенського патріархату.

Він також вказав на те, що церква Росії розпочала, по суті, "кампанію наклепів на Вселенський патріархат": "Кампанію, як би це точніше сказати, шантажу, мовляв, якщо Вселенський патріархат зробить так, то станеться се, станеться те, відбудеться схизма, прийде кінець, стане друге пришестя, і такі подібні речі, намагаючись залякати і відлякати інші православні церкви, прагнучи - наскільки може вплинути будь-яким чином, політично чи інакшим відомим їй способом - на церкви, щоб ті не визнавали можливе проголошення автокефалії церкви України".

Читайте також: У Московському патріархаті вже лякають кровопролиттям через автокефалію

Член Синоду ВП нагадав, що для отримання помісною церквою статусу автокефальної, що належить виключно до юрисдикції та відповідальності Вселенського патріархату і Синоду Константинопольського, існують певні умови. Зокрема, щоб стати автокефальною, за церковною традицією, церква має бути в країні, яка здобула незалежність. Необхідно також, аби про автокефалію звернулися з проханням і держава, і помісна церква.

"Тепер щодо Української церкви. Як відомо, Україна стала незалежною державою вже кілька десятиліть тому, однак помісна церква там потерпає від розколу, який також триває десятиліттями і турбує й вірян, і сьогодні настав час, коли є мільйони православних християн, які вважаються схизматиками і перебувають поза спільнотою православної церкви. Ми не вважаємо, що як патріархат маємо нині розкіш увічнювати цю ситуацію на невизначений час", - наголосив він.

Читайте також: Кирил говорив із представниками Вселенського патріарха про "православну єдність"

Нагадаємо: 4 липня, російське видання "Православие и мир" опублікувало інтерв'ю із впливовим грецьким ієрархом, стійким прихильником української автокефалії, членом Синоду Вселенської патріархії Елпідофором.

Між тим, у російській версії інтерв'ю було подано не в стандартній формі запитання-відповіді, а у формі цитат і непрямої мови, а самі запитання журналістів звучали як коментарі. При цьому коментування видання зайняло більше місця, ніж відповіді спікера.

Оскільки текст містив посилання на оригінал розмови грецькою мовою, Укрінформ вирішив перекласти інтерв’ю українською. З усіма цитатами митрополита Елпідофора, які не увійшли до московської версії розмови, можна ознайомитися у публікації на сайті Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-