"Будьте сміливі, покладайтеся на долю": що заповідав Левко Лук'яненко українцям

Укрінформ
Левко Лук'яненко був живим символом незламності українського духу. Укрінформ зібрав добірку найактуальніших його цитат

“Російська Федерація - зменшена імперія зла - увійшла в суперечність із технічними, гуманітарними й моральними реаліями XXI століття й має бути демонтована. Задля реальної свободи України, задля національної свободи Ічкерії, Татарстану, Башкортостану та інших народів, що перебувають у московському колоніальному ярмі, - почніть мобілізацію (на добровільній основі) людей різних національностей, передусім громадян колишнього СРСР та країн так званої народної демократії, до української армії! Закличте уряди й народи, що дорожать національною свободою, до спільної боротьби проти імперії зла за звільнення московських колоній і вільного їх розвитку”.

“Українцям важко повернутися до своїх духовних цінностей, до своєї української національної ідеї. Після Революції Гідності цей процес почався і швидко його не зробиш. Але, безперечно, його вже почали”.

“Шановні колеги, давайте зробимо щось інше, давайте Україну проголосимо незалежною державою, тоді нам не прийдеться хитрувати...”

"Усі великі революціонери – юристи. Значить, це найкраща освіта, щоб боротися".

“Тільки коли московіти створять свою національну державу, вони перестануть бути небезпекою іншим державам..."

“Я підняв синьо-жовтий прапор боротьби і я маю пронести його стільки, скільки зможу, до самої смерті. А потім його підхопить хтось наступний і понесе далі. Який я у цьому ланцюгу - не має значення...”

“Будьте сміливі, покладайтеся на долю і не бійтеся смерті. А найбільше любіть свій край, своїх батька й матір, любіть Україну. За парканом не сховатися. Особисте щастя і добробут можливі тільки в в щасливій захищеній і шанованій Батьківщині”.

“Найстрашніше за гратами - відчувати несправедливість кари”.

“Попри те, що п'ять мільйонів українців змушені були покинути батьківщину і поїхати за кордон у пошуках куска хліба, у цьому є й позитивний момент. Бо всі ці люди тепер є так би мовити дипломатами від України, вони знайомлять світ з Україною, з їх уст і іспанці, і португальці, і мешканці інших країн дізнаються, що Україна - не Росія, що ми маємо окрему мову, окремі традиції. Україна спростовує московські брехні. Це так само важливо для утвердження української нації у світі”.

“Багато дослідників і досі тримаються промосковської концепції походження України і твердять, що наша держава, Росія і Білорусь походять із однієї колиски братніх народів. Хоча це геть абсурдна імперська ідея, яку навіть серйозні російські вчені свого часу ставили під сумнів. Але одна справа, якщо людині бракує знань чи здорового глузду, інша – це продажні історики. Перепрошую, але єдине від них спасіння – дочекатись, коли вони поздихають і перестануть каламутити голови нормальних людей”.

Левко Лук'яненко – дисидент, співзасновник Української гельсінської групи, народний депутат чотирьох скликань Верховної Ради. Відзначений званням Герой України.

Народився 24 серпня 1928 року в селі Хрипівка Чернігівської області. За підпільну антирадянську діяльність у травні 1961 року Львівський обласний суд засудив Лук'яненка до розстрілу, однак через 72 доби Верховний Суд замінив розстріл 15-ма роками позбавлення волі. Знову заарештований у 1977 році, засуджений до 10 років і заслання. Покарання відбував у Мордовії та Пермській області.

Фото з архіву Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-