Альтернативи міномету “Молот” на сьогодні немає — гендиректор Укроборонпрому

Альтернативи міномету “Молот” на сьогодні немає — гендиректор Укроборонпрому

Відео
Укрінформ
На сьогодні у Збройних Силах України немає альтернативи мінометам М-120-15 “Молот”.

Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" повідомив генеральний директор держконцерну "Укроборонпром" Павло Букін.

"На сьогодні альтернативи мінометам "Молот" у нас немає. У будь-якому випадку його треба було робити і треба його використовувати у ЗСУ", - сказав він.

Також Букін порекомендував дочекатися результатів розслідування, які покажуть, чи став сам міномет причиною трагедії на полігоні у Рівненській області.

Як повідомлялося, 6 липня о 05.55 на території Рівненського загальновійськового полігону під час виконання військовослужбовцями однієї з частин вогневого завдання щодо знищення умовного противника з веденням вогню мінометної батареї із закритої вогневої позиції стався вибух міни у каналі ствола міномета. Внаслідок цього троє військовослужбовців загинули та дев'ятеро зазнали поранень різного ступеня тяжкості.

Наразі проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення правил поводження з боєприпасами, що спричинило загибель і тілесні ушкодження кількох осіб. 

Президент Петро Порошенко доручив міністру оборони Степану Полтораку та головнокомандувачу ЗСУ Віктору Муженку терміново розібратися в причинах  трагедії і вжити вичерпних заходів для того, щоб надалі не допустити подібної трагедії. Глава держави також доручив до завершення розслідування міномет, з яким стався інцидент, на навчаннях не застосовувати.

За даними журналістів, мова йде про вітчизняний міномет "Молот".

Як відомо, 25 липня 2016 року на Широколанівському полігоні на Миколаївщині також сталася трагедія під час стрільб із 120-мм міномета "Молот" - снаряд застряг у стволі і вибухнув.  У результаті загинув один військовий, а ще 10 були поранені. 

Начальник озброєння Збройних сил України Микола Шевцов тоді заявляв, що причина вибуху міномета не була пов'язана з технічним станом міномета. За його даними, заряджена була одна міна, яка виявилася несправною. Шевцов  також заявляв, що під час державних випробувань міномет "Молот" здійснив понад 2 тис. пострілів, а ресурс ствола - не менше 6 тис. пострілів.

Виробник міномета М-120-15 "Молот" - ПАТ "Завод "Маяк", що входить до складу ДК "Укроборонпром".  Як заявляли в концерні, підприємство має систему контролю якості ISO 9000, яка дозволяє повністю контролювати якість продукції на всіх етапах виробництва. Додатково випуск комплектуючих і самого міномету контролюють представники військового представництва Міністерства оборони України.

Головний інженер заводу Валерій Синіцин у серпні 2016 року повідомляв, що, на відміну від радянського зразка, український міномет виготовляється із новітніх сплавів, і розроблявся він виключно конструкторами заводу.

Читайте також: Вибух на полігоні: Порошенко тимчасово заборонив застосовувати міномети "Молот"

Першу партію мінометів 120-го калібру М120-15 "Молот" українським військовим ПАТ "Завод Маяк" відвантажив 3 березня 2016 року. Міномет, який виготовляється у відповідності зі стандартами НАТО, має замінити радянські аналоги, які були на озброєнні української армії.

25 липня 2017 року сайт Укроборонпрому повідомляв, що вже було вироблено понад 400 одиниць мінометів "Молот".

Уперше "Молот" презентували в рамках XII Міжнародної спеціалізованої виставки "Зброя і безпека - 2015".

Згідно з ТТХ на сайті заводу "Маяк", вага міномета М120-15 "Молот" у бойовому положенні - 210 кг, скорострільність - 12 пострілів за хвилину, максимальна дальність стрільби - 7800 м. Міномет являє собою гладкоствольну жорстку систему, заряджання проводиться з дула. На дульній частині встановлений запобіжник від подвійного заряджання та приціл типу МПМ-44М. Призначення: для ураження навісним вогнем живої сили противника та руйнування польових укріплень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-