5 липня: народний календар і астровісник

5 липня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Євсевія-косеня; що таке «солодкий» і «гіркий» сінокіс та кого нині чекають на авансцені подій.  

Ще нещодавно ми знемагали від спеки, а нині нарікаємо на прохолоду. Цей несподіваний осінній свінг на початку липня – наче дивовижно ліричний саксофон Лестера Янга чи Стенлі Гетца. Між іншим, дідусь і бабуся останнього були родом з України – з Житомира і Єлисаветграда (нині Кропивницький) відповідно.  

Церква вшановує сьогодні пам’ять священномученика Євсевія, єпископа Самосатського. На Євсевія українці продовжували заготівлю сіна. Сінокіс поділявся на два види – «солодкий» і «гіркий». До першого належали трави, які ще не вистигли; якщо сінокіс жовтів, тобто перестоювався, його називали «гірким». Перевагою «гіркого» сінокосу було те, що саме з нього отримували найбільше сухої маси, оскільки перестояне сіно майже не всихалося. Кожен господар намагався якомога швидше перевезти сухе сіно додому. Перед тим як скласти його в стіжок чи на горище, відбирали певну частину для обрядових потреб. Ця трава мала бути м’якою, пахучою і з живокостом. З неї напередодні Різдва та Нового року робили кубельце для куті, на якому ставили горщик з обрядовою стравою. Господиня, запасаючись цим сіном, казала: «На узвар і кутю, щоб курчата лупились до путтю». З цієї трави виготовляли також подушки для покійників. 

Іменинники сьогодні Геннадій, Федір, Григорій, Зінаїда, Юлія.

Сьогодні 22-ий місячний день. Місяць в Овні. Період, позначений високою емоційною нестабільністю. Надто чутливі мають зійти з авансцени подій, поступаючись місцем більш емоційно стійким і витривалим. Присвятіть час розв’язанню домашніх і сімейних проблем, звільненню від емоційний блокувань, образ, страхів. Спробуйте зрозуміти внутрішні причини невдач і ситуацій, які вас не влаштовують. Не надто вдалий період для початку абсолютно нових справ. Дистанціюйтесь від конфліктів, всіляко уникайте сварок і непродуктивних дискусій. Високий ризик аварій, проблем з технікою і засобами зв’язку.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1893 році – +8,6, а найтеплішим у 1924 –  +34,7.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-