Історичні проблеми: у Польщі знайшли ще один шлях врегулювання

Історичні проблеми: у Польщі знайшли ще один шлях врегулювання

Укрінформ
В історичній суперечці Київ і Варшава мають піти шляхом Польщі та Німеччини: підписати міжурядову угоду.

Відповідно до цієї угоди, треба створити кладовища, на яких будуть поховані українські та польські жертви в обох країнах, заявив в інтерв'ю Укрінформу польський історик українського походження Євген Місило, який спеціалізується на українсько-польській історії першої половини XX століття. 

“..Це питання можна вирішити лише на міждержавному, політичному рівні. Наприклад, у формі угоди, в якій визначалося б, що в Польщі буде створено кладовище, де буде поховано ексгумовані останки українців – вояків УПА, а на території України – кладовища, де буде перепоховано убитих поляків”,- підкреслив Місило.

Він наголосив, що саме таким шляхом пішли Польща і Німеччина, коли підписали в 1989 році польсько-німецький договір про здійснення ексгумацій у місцях воєнних поховань.

“І це спрацювало: у Польщі зараз є 13 великих німецьких кладовищ, на яких ексгумовано, за неповними даними, понад 150 тисяч вояків німецької армії, зокрема СС, Вермахту й усіляких інших формацій – навіть тих, які знищували Варшаву”,- констатував Місило.

Читайте також: Історик назвав розкопки у Грушовичах “скандальною ситуацією”

Він зауважив, що, наприклад, у Варшаві на комунальному кладовищі німці мають свою частину з хрестами і прізвищами на них і їх ніхто не знищує.

“Чому в Польщі можна було ексгумувати 150 тис. німецьких окупантів, які знищили і спалили Варшаву, вбили кілька мільйонів поляків, але не можуть існувати кладовища, поховання чи увічнення для кількох чи кільканадцяти українців, як у Грушовичах”,- зауважує історик.

Як інформувалося, українсько-польські історичні відносини загострилися у квітні 2017 року, коли польські націоналісти за підтримки місцевої влади знищили на кладовищі в селі Грушовичі поблизу Перемишля пам'ятник воякам УПА. Відразу після цього Київ заблокував проведення поляками ексгумацій в Україні, наполягаючи на відбудові знищених вандалами за останні роки на півдні Польщі українських місць пам'яті. Польська сторона наполягає на розблокуванні можливості ведення пошуково-ексгумаційних робіт в Україні, а українська — на необхідності відбудови зруйнованих місць пам'яті. Польська сторона зобов'язалася відбудувати надмогильний пам'ятник у Грушовичах у випадку підтвердження, що в цьому місці є останки вояків УПА. За результатами досліджень у Грушовичах, в ІНП Польщі не підтвердили, що під пам’ятником є поховання представників українського підпілля.

Повністю інтерв'ю Євгена Місила читайте на сайті Укрінформу.

  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-