Від медзакладів

Від медзакладів "первинки" вимагають певний перелік зручностей

Укрінформ
Медичні заклади первинної ланки мають виконати низку сервісних вимог та забезпечити пацієнтам зручність в обслуговуванні.

Про це на брифінгу, присвяченому реформі первинної ланки, зазначив заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Комунальні та приватні медзаклади мають низку вимог з боку Національної служби здоров'я. Зокрема, декілька вимог стосуються сервісу. Одна з них - запис на прийом по телефону або по інтернету. Це давно віднайдений у приватному секторі спосіб уникнути живих черг під кабінетом. Ми також вимагаємо від медзакладів надати можливість здавати аналізи на місці і можливість мати доступ до чергового лікаря у святковий чи вихідний, або пацієнта повинні зорієнтувати, де знаходиться цей черговий лікар. Це мініальні сервісні вимоги, які ми висунули до медичних закладів», - сказав Ковтонюк.

Також, за його словами, багато медзакладів самостійно впроваджують інші сервісні послуги, і МОЗ закликає наслідувати їх приклад. Так, серед умов, що можуть медзаклади "первинки" створити для зручності пацієнта - відкрита рецепція, замість наглухо закритої реєстратури в поліклініках, зона очікування пацієнтів, місця для дитячих візочків.

Заступник міністра наголосив, що велику роль у таких змінах відіграє місцева влада, громади, яким належать комунальні медичні заклади.

"Саме від місцевої влади залежить те, чи забезпечені лікарі комп'ютером, принтером, папером, чи є місце для дитячих візочків, телефон, по якому можна записатися. І взагалі, чи ухвалено рішення про те, що комунальний медзаклад має статус некомерційного комунального підприємства і може укладати договори з НСЗУ", - сказав Ковтонюк.

Так, у компетенції Національної служби здоров'я є розробка тарифу на медичні послуги, який включає в себе: роботу лікаря, медсестер та іншого персоналу, витратні матеріали та ліки, амортизацію обладнання, адміністративні видатки тощо.

У свою чергу місцева влада має забезпечити медзаклади "первинки" комп'ютерною технікою, обладнанням, витратними матеріалами, зробити ремонт приміщень, розробити програми стимулювання для медиків.

Читайте також: Медзаклади "первинки" самі визначатимуть зарплату лікарів

Ковтонюк наголосив, що з 2019 року всі медичні заклади первинної допомоги повинні укласти договори з НСЗУ та перейти на нову модель фінансування - оплату медичних послуг за кількістю укладених декларацій. На сьогодні фінасування відбувається за двома моделями - за договорами з НСЗУ та через медичну субвенцію.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 липня набув чинності Порядок надання первинної медичної допомоги, згідно з яким українці отримають перелік чітко визначених медичих послуг на первинній ланці безоплатно. З середини липня 161 медичний заклад як комунальної, так і приватної власності отримає кошти від Національної служби здоров'я за кількістю укладених з пацієнтами декларацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-