29 червня: народний календар і астровісник

29 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Тихона; зозуля мандрикою вдавилася і «Дякую тобі…».

У нас сьогодні Тихона, єпископа Амафунтського. Вважається, що з цього часу перестає кувати зозуля, «бо мандрикою вдавилася». Чи знаєте ви, що то за штука така – мандрика? То такі коржики з сиру і тіста, одним словом – пухкі сирники. Мандрика – обрядова страва до свята апостолів Петра і Павла, яким закінчується Петрівка, але печуть їх і на Тихона. Згідно з народною легендою, якось святі Петро і Павло мандрували, а зозуля вкрала у них одного «мандрика». За це Бог покарав її – саме о цій порі вона перестає кувати. Існувало повір’я, що коли вона куватиме і після Тихона – це не до добра. «На тихого Тихона сонце тихо ходить», - казали наші пращурі й мали рацію: сучасні астрономи помітили, що до кінця червня Земля збавляє швидкість руху по орбіті у порівнянні з 1 січня. 

З іменинами вітайте Тихона, Єфрема, Михайла, Петра, Костянтина.

Сьогодні 17-ий місячний день, його символ – налите соком і просякнуте  сонцем пружне виноградне гроно, яке є символами інтуїтивного пізнання світу, набуття внутрішньої свободи, розкріпачення, день містерії Діоніса. Час, пов’язаний із перетворенням жіночих енергій, а не сублімована жіноча енергія іноді може проявлятися як справжнє буйство, вакханалія. Пам’ятаєте шалених менад, котрі в екстатичному пориві розтерзали Орфея? Отож-бо! На санскриті цей день називається днем Шакті – жіночої енергії. Доба проростання, родючості, екстазу і радощів буття, але треба бути обережним – неконтрольовані енергії можуть призвести до прикрих несподіванок. Сприятливий день для праці в колективі. Таланитиме соціально активним, комунікабельним і товариським. Самозакоханим егоїстам буде важкувато. А ще цього дня добре починати нові важливі справи. Тож хай щастить!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1902 році: +7,5; а найтеплішим у 1963 –  +34,1.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-