Під Раду принесли “прості речі”, якими катують українців

Під Раду принесли “прості речі”, якими катують українців

Фото
Укрінформ
Близько півсотні активістів влаштували всеукраїнську акцію "Прості речі катують" до Міжнародного дня на підтримку жертв катувань на площі Конституції, біля будівлі Верховної Ради.

Організатором заходу виступила ГО "Україна без тортур", повідомляє кореспондент Укрінформу.

Під час заходу учасники продемонстрували прості речі, якими катують українців. Так, перед приміщенням парламенту вони встановили металеве панцерне ліжко, до якого прив'язали одного з активістів у протигазі, інсценувавши тим самим певні види тортур у місцях несвободи.

Акція під Радою "Прості речі катують" / Фото: Овсяннікова Юлія, Укрінформ

"Місця несвободи - це не лише в'язниці, а також і геріатричні пансіонати, психоневрологічні інтернати, дитячі будинки. Ми хочемо привернути увагу в такий спосіб і показати, що люди там можуть піддаватися тортурам з використанням навіть таких простих речей як панцерні ліжка, на яких люди лежать роками; або світла, яке не вимикається на ніч, а персонал стверджує, що так легше наглядати, наприклад, за дітьми. Тобто не обов'язково під нігті заганяти голки або бити, бо катування може відбуватися й у значно простіший спосіб", - розповіла член правління громадської організації "Україна без тортур", громадський монітор національного превентивного механізму Тетяна Камак.

Читайте також: ЄСПЛ запитує у Росії детальну інформацію про здоров'я Сенцова

Окрім того, організатори заходу оприлюднили прізвища 20 народних депутатів, які не реагують на звіти національного превентивного механізму за результатами візитів до місць несвободи на їхніх одномандатних округах.

"За результатами візитів до місць несвободи зверталися до народних депутатів-мажоритарників, на округах яких знаходяться такі заклади. Ми робили звіт, аналіз і неодноразово повідомляли про них депутатам і просили втрутитися й розібратися, але на жаль, реакції не було жодної", - уточнила Камак.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-