24 червня: народний календар і астровісник

24 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
На Варнаву не рви траву і тримайся «золотої середини».

Сьогодні за церковним календарем апостолів Варфоломія і Варнави. Останній був засновником Кіпрської церкви. При народженні його звали Іосією, а вже потім, коли він прийняв християнство, інші апостоли прозвали його Варнавою, що значить «син розради». Наші пращури казали: «Варфоломій і Варнава дня украли, а до ночі доточили» – на противагу зимовій Варварі, яка, як відомо, «ніч увірвала».

Цього дня небажано було косити і рвати траву – вважалося, що в полі вештається нечиста сила, яка качається по зіллі й отруює його. Як не дивно, але особливо небезпечним було з’являтися в степу не ввечері, а опівдні. Також існувало повір’я, що на Варнави біси розподіляють між собою обов’язки. У нечистої сили, так само як і в янголів, своя ієрархія. Найдрібніші спеціалізуються на дрібних пакостях, середні – на середніх, а от найвищі – й подумати страшно. Тобто, цього дня в нечистих духів була нарада, на якій їхній головний начальник роздавав накази: ти будеш нитки і хомути сплутувати, ти – опівночі у вікно стукати, переляк на дітей наводити, ти – коня під козаком спотикатися змусиш, неміч чоловічу насилатимеш, ти – заводитимеш подорожнього у лісові нетрі та болото, а ти – господині полотно псуватимеш. Ось така архаїка!

Іменинники сьогодні Варнава, Варфоломій, Єфрем, Марія.

Сьогодні дванадцятий день за місячним календарем. Місяць у Скорпіоні, символ дня – серце. Зрештою, цим все і сказано. Сьогодні почуття любові повинно переповнити ваше серце і повністю заполонити ваші думки. Дуже вдалий день для побачень. А ще приготуйте для своєї коханої людини якийсь сюрприз, проявіть турботу, щонайменше скажіть щось приємне. Разом з тим, зірки застерігають, що сьогодні не можна сердитися, сваритися, ненавидіти, бо примиритися потім буде дуже складно.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1949 році: +7,8; а найтеплішим у 1924 – +33,2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-