МОЗ хоче

МОЗ хоче "вичистити" усі порожні зобов’язання із медичних програм

Укрінформ
У 2019 році програма відшкодування вартості лікарських засобів "Доступні ліки" розшириться, буде вдосконалено процес реєстрації ліків, поліпшиться контроль якості та врегулюється ринок реклами.

Про це заявили заступники міністра охорони здоров'я Роман Ілик та Павло Ковтонюк під час Всеукраїнського фармацевтичного конгресу, повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я.

“Це гарантована державою пропозиція для лікування трійки найпоширеніших захворювань серед українців (програма "Доступні ліки" - ред.). Модель реферування та реімбурсації працює добре: маємо суттєве зниження цін, високий приріст споживання життєвонеобхідних препаратів, підтримку пацієнтів. У цьому напрямку і рухатимемося далі. Вже зараз у міністерстві створено експертну групу, яка оцінює 40 державних програм з метою виокремити ліки, які ми можемо перевести на майданчик “Доступні ліки”. Плануємо почати реалізовувати цей задум вже у 2019 році”, - зазначив Ілик.

Як зазначалося, умовою включення кожного додаткового препарату у програму в МОЗ називають його повне фінансове забезпечення. Водночас у централізованих державних закупівлях існують певні прогалини у частині недостатнього фінансування потреби.

“Ми маємо "вичистити" всі проблеми, які накопичувалися в системі охорони здоров’я роками. Особливо ті, що стосуються непідкріплених зобов’язань держави – вони є і в ліках, і в медпослугах. Зараз, коли ми формуємо гарантований пакет медичних послуг і ліків, ми будемо їх поступово вичищати. Це перше. Друге завдання – зменшити фінансовий тягар людей, який вони несуть до лікарень з власної кишені. 75% від всього, що пацієнти сплачують в лікарнях – це ліки”, – наголосив Ковтонюк.

Читайте також: Гройсман каже, що заступник Супрун або доведе свою людяність, або піде

Крім того, за його словами, буде реформовано регуляторну складову фармацевтичного ринку – йдеться про вдосконалення процесу реєстрації ліків та належного контролю за їх якістю, що є одним із головних завдань. "Ми розмірковуємо над можливістю створення нової Агенції з питань реєстрації і нового органу інспекції лікарських засобів. Головне, що ми хочемо досягнути цими змінами, це - логічний розподіл обов'язків та чіткі правила субординації в системі”, - сказав він.

МОЗ також розробило законопроект, який має удосконалити та врегулювати порядок реклами ліків та медвиробів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-