"Хрещення" та змагання: як українські полярники відзначають Мідвінтер

Фото
Укрінформ
Українські полярники на антарктичній станції Академік Вернадський відзначають середину зими Мідвінтер. Вчені проведуть "хрещення" новачків у крижаній воді, та змагатимуться з 10 видів спорту.

Про це повідомляється на сайті Міністерства освіти та науки.

"Сьогодні дослідники Антарктиди з усього світу відзначають одне з найважливіших свят полярників - Мідвінтер  або «Середину зими». Цей день святкують уже понад 100 років. Традиційно відзначають Мідвінтер й учасники українських експедицій. Так, на станції Академік Вернадський обов'язковим елементом святкування стало «хрещення» у крижаній воді, після якого кожен новачок отримує право називатися справжнім полярником", - йдеться у повідомленні.

До свята проводять спортивні змагання – шахи, більярд, футбол, біатлон, перетягування канатів тощо. Цього року наші полярники вперше змагатимуться з 10 видів спорту. За їх словами, проведенню спортивних поєдинків на вулиці сприяє навіть природа – вперше за кілька тижнів припинився сильний шквальний вітер.

Ввечері ж учасники нинішньої – 23-ї – експедиції  планують поставити виставу про Антарктиду. 

У складних умовах щоденної роботи такі свята – важлива складова дозвілля полярників. Це дає можливість знизити психологічну напругу та згуртувати дослідників.

Однією з найголовніших традицій цього дня є й обмін привітаннями. Полярники з різних країн вітають одне одного з «Серединою Зими», бажають успішних досліджень та легкого шляху додому. Останніми роками українські зимівники обов’язково надсилають на «велику землю» групове вітальне фото з державними символами, написами, тематичними малюнками.

Читайте також: День вишиванки цьогоріч святкуватимуть і в Антарктиді

Цього року проведення засідання міжнародного Наукового комітету з антарктичних досліджень (SCAR) у Давосі збіглося з Мідвінтер. Звідти наша українська делегація, куди входить представники Національного антарктичного наукового центру та інших дослідницьких установ України, надіслала свої вітання з Мідвінтер. 

Фото: mon.gov.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-