ВККС: ще 159 суддів підлягають звільненню, і це — не межа

ВККС: ще 159 суддів підлягають звільненню, і це — не межа

Укрінформ
За останні два місяці кваліфікаційного оцінювання ще 159 суддів підлягають звільненню або вже звільнені.

Про це розповів під час VI Міжнародного судово-правового форуму, що проходить 13-14 червня в Києві, голова Вищої кваліфікаційного комісії України Сергій Козьяков, повідомили Укрінформу у прес-службі ВККС.

«Якщо хтось сумнівається в оновленні судового корпусу, то хочу наголосити, що в судовій системі є більше 30% вакантних місць. А з кваліфікаційним оцінюванням цей відсоток постійно збільшується», - наголосив Козьяков.

Він уточнив, що наразі у судовій системі 2447 вакантних посад суддів, що утворились за останні два роки після анонсування масштабного кваліфікаційного оцінювання суддів, і за останні два місяці кваліфікаційного оцінювання ще 159 суддів підлягають звільненню або вже звільнені.

Читайте також: У судовій системі понад 30% вакантних посад - Козьяков

Для вирішення кадрового питання в судах Комісія здійснює добір нових суддів у першу інстанцію. У квітні 2017 року оголошено добір на 600 вакантних посад, на який, за словами Козьякова, подали заявки більш як 5 тисяч правників, що свідчить про довіру до процедур Комісії. “Планується, що наприкінці жовтня перші кандидати, які пройдуть навчання в Національній школі суддів, вже будуть складати кваліфікаційний іспит, а далі будуть оголошені конкурси у місцеві суди”, - сказав він.

За словами заступника голови ВККС Станіслава Щотки, конкурсів в апеляційні суди наразі не буде. «Якщо ми оголосимо конкурс в апеляцію, то вона буде наповнена суддями першої інстанції. У такому випадку ми отримаємо «обезкровлену» першу інстанцію. Тому конкурсу до апеляційних судів поки що не буде», - пояснив він.

Щотка уточнив, що відновлення правосуддя у судах першої інстанції відбувається також через процедури переведення суддів у інші суди того ж рівня та спеціалізації. “Ця процедура потребує менше часу та дозволяє перевести суддів із окупованих територій Криму, Донецької та Луганської областей в інші суди, де ситуація із здійсненням правосуддя є критичною”, - сказав Щотка.

Він також повідомив, що попереду на Комісію чекає реалізація роботи щодо переведення суддів. «Ми її виконаємо і наголошую, що Комісія буде тверда у своїх рішеннях. Ми намагатимемось забезпечити якісне судочинство не лише у столичних судах, а й у регіонах», - наголосив Щотка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-