14 червня: народний календар і астровісник

14 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
У мусульман Ураза-байрам, а у християн Агапіта і Устина; на Устина не городи тина – милуйся ґоґоцками.

Сьогодні у мусульман світу розпочинається Ураза-байрам – Свято розговіння, яке знаменує закінчення священного місяця Рамадан. Ураза-байрам – одне з двох головних свят ісламського календаря і ним завершується 30-денний піст. Сьогодні мусульмани здійснюють святкову ритуальну молитву, надягають найкращий одяг, готують традиційні страви, а після святкової молитви накривають святкові столи, запрошують в гості сусідів, родичів і друзів, ходять у гості з подарунками, радіють і веселяться. У цей час прийнято також роздавати пожертвування бідним, дарувати подарунки і просити один в одного пробачення. В Україні на сьогодні мешкає майже мільйон мусульман, тож вітаємо їх зі святом!

А християни вшановують сьогодні пам’ять преподобного Агапіта Печерського – учня Антонія Печерського, видатного лікаря, цілителя, який за свою працю не брав плати. Він лікував не тільки князів, але й простий люд. Мощам преподобного Агапіта можна вклонитися в Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

Сьогодні також мученика Юстина Філософа, якого називали Устином-брусничником. Гуцули називають брусницю ґоґоцками. Ця ягода росте переважно на Поліссі і в Карпатах. Саме на цю пору припадає її цвітіння. У народній медицині застосовують ягоди і всю рослину, зібрану в період цвітіння, при ревматизмі, застуді, кашлі, захворюванні печінки, нирок, сечового міхура, гіпертонії. Наші пращури казали: «На Устина не городи тина». Дощ на Устина віщував гарний урожай конопель і льону.

З іменинами вітайте Харитона, Івана, Василя, Віру, Вікторію.

Сьогодні другий місячний день. Місяць росте, він перебуває в приязному Раку. Головні табу цього дня – злість і жадібність. Вірус дрібного роздратування треба нищити відразу, без зволікання, адже воно може призвести до поганих наслідків – сварки, зіпсованого настрою тощо. Не варто бути скупим: позичте гроші, якщо у вас попросять, не пройдіть повз музикантів у підземному переході, не кинувши до потертого капелюха якусь гривню… Приділіть особливу увагу харчуванню, адже це період, коли тіло набирається сили на весь місяць.

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1891 році – +6,5, а найтеплішим у 1998 -  +33. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-