До Палати представників США внесено резолюцію про Голодомор-геноцид в Україні

До Палати представників США внесено резолюцію про Голодомор-геноцид в Україні

Укрінформ
Двопартійна група конгресменів США представила на розгляд Палати представників Конгресу проект резолюції, приуроченої до 85-х роковин Голодомору 1932-1933 рр. в Україні, яка називає цю подію "спланованою акцією" сталінського режиму і геноцидом українського народу.

Авторами документа стали співголови групи дружби з Україною в Палаті представників Сандер Левін, Марсі Каптур, Браян Фітцпатрик та Енді Гарріс, повідомило Посольство України в США.

"Документ є дзеркальною версією резолюції, внесеної на розгляд Сенату в березні цього року. В документі зазначається, що події 1932-1933 рр. в Україні були спланованою акцією сталінського тоталітарного режиму, яка була спрямована проти українського народу і була геноцидом", - зазначили в українському дипломатичному представництві.

Проект резолюції включає, серед іншого, висновки Урядової Комісії США щодо Голоду в Україні (від 22 квітня 1988 р.) про те, що "Сталін та його оточення вчинили у 1932-1933 рр. геноцид проти українців".

Читайте також: Голодомор в Україні визнали геноцидом вже 11 американських штатів

Крім того, законодавці засудили систематичні порушення прав людини, у тому числі права на самовизначення та свободу слова за радянського уряду. В документі висловлюються найглибші співчуття жертвам, а також тим, хто пережив Голодомор, та їхнім родинам.

Водночас, проект резолюції містить заклик до поширення інформації з метою підвищення обізнаності у світі про штучну природу цієї трагедії українського народу.

Фото Посольства України в США

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-