9 червня: народний календар і астровісник

9 червня: народний календар і астровісник

Укрінформ
Сьогодні Ферапонта; хто, чи що, заміняло в давнину «Київенерго» і як холерику не з’їсти меланхоліка.

Сьогодні священномученика Ферапонта, єпископа Сардійского. Цей святий жив у ІІ столітті і був єпископом на острові Кіпр. Під час гоніння на християн за правління Діоклетіана, мужньо сповідував християнство, за що й був страчений.

На Ферапонта українські селяни запрошували додому пічника, аби він оглянув і підправив піч. До пічників ставилися з повагою і пошаною, адже від того, як була вимурувана піч, залежали тепло і затишок у домівці, особливо взимку. В Україні існував справжній культ печі. І не тільки тому, що в ній варили їжу, пекли хліб, сушили збіжжя, на ній спали, лікувалися від застуди, тощо. Піч була глибоким символом рідного вогнища, роду. «Піч – наче мати рідна», «Піч у хаті – те саме, що вівтар у церкві», «Рідну матір може підмінити лише піч», – казали у давнину. До печі підносили новонароджену дитину, печі торкалася невістка як представниця чужого роду, уперше зайшовши до хати. Засватана дівчина мала обов’язково «колупати» піч, що символізувало її бажання відійти від свого роду та приєднатися до роду чоловіка.

Цього дня звертали увагу на комарів: якщо їх було чимало то останні дні червня очікувались теплими, але дощовими.

Іменинники сьогодні Іванко, Леонід і Леонтій.

Сьогодні 25-ий місячний день. Вчорашній емоційний дискомфорт зникне. Активним і діяльним буде вкрай важко всидіти на місці, та й не треба. Самозаглиблення облиште для довгих зимових вечорів. Люди холеричного темпераменту будуть явно «перегрітими» в енергетичному плані. Якщо це не шкодитиме іншим – на здоров’я. Меланхоліки можуть попорпатися на городі, або почитати книжку. Стригтися цього дня не бажано: існує ризик загострення очних хвороб (запалення, підвищення внутрішньоочного тиску тощо). Більше рухайтеся, менше сидіть. На сни не звертайте уваги. Драйвового відпочинку!

Згідно з даними Центральної геофізичної обсерваторії України, найхолоднішим цей день у Києві був у 1911 році: +6,1; а найтеплішим у 1998 - +33.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-