Адвокати Небесної сотні показали реконструкцію розстрілів на Майдані у

Адвокати Небесної сотні показали реконструкцію розстрілів на Майдані у "цифрі"

Укрінформ
Адвокати Небесної сотні презентували цифрову реконструкцію дня розстрілів під час Євромайдану - 20 лютого 2014 року.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Все це почалось ще під час Євромайдану, коли ми працювали, надаючи допомогу потерпілим, а після подій Євромайдану вже була ясна картина злочинів і з'ясована кількість загиблих. Події 20 лютого викликали найбільше питань саме з тої точки зору, що надзвичайно велика кількість відео була оприлюднена, однак звести все до єдиної доказової бази і на підставі цих матеріалів встановити саме обстановку скоєння злочину для нас було надзвичайно важливим. Протягом 2014-2015 року група адвокатів намагалась знайти спеціалістів в Україні, які могли б створити продукт, який допоміг би відтворити всі події", - розповів адвокат сімей Небесної сотні Павло Дикань.

Як зазначив адвокат, реконструкцію подій провели студія SITU Research та Науковий центр з прав людини Університету Карнегі-Меллона на запит адвокатів Небесної сотні.

Читайте також: Слідство вважає, що Бубенчик стріляв по беркутівцях заради ескалації

За словами Диканя, дані, отримані під час цифрової реконструкції, допоможуть в розслідуванні подій, пов'язаних із загибеллю трьох активістів Євромайдану -  Ігоря Дмитріва, Андрія Дигдаловича, Юрія Паращука. 

"Ми говоримо про ці дані як про висновок спеціалістів, це працюватиме у сукупності з іншими доказами. Наше завдання як захисників надати максимальну кількість доказів", - додала адвокат Олександра Яценко.

Адвокати зазначили, що для відтворення подій фахівці використовували методики звукового друку кожного відео, напівавтоматизований метод геолокації відео та аудіоаналіз затримки пострілів, в результаті чого фахівці розробили платформу, яка допомогла внаслідок відтворення загальної обстановки події та 3D-візуалізацією моментів поранень трьох протестувальників визначити сектор та напрямки руху куль.

"Ми цю роботу зробили заради того, щоб долучити до матеріалів у справі "беркутівців" в Святошинському суді. Українська практика не передбачала ніколи такого виду доказу, як ця платформа",  - резюмувала Яценко.

Вона також додала, що висновки, отримані в результаті аналізу, доводять, що активісти Дмитрів, Дигдалович і Паращук отримали смертельні поранення від правоохоронців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-