Білорусі на перепоховання передали останки воїна-прикордонника Другої світової

Білорусі на перепоховання передали останки воїна-прикордонника Другої світової

Фото
Укрінформ
Сьогодні на українсько-білоруському кордоні відбулася передача останків воїна-прикордонника, уродженця Білорусі, який загинув під час Другої світової війни на Кіровоградщині, для перепоховання на батьківщині.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Останки загиблого прикордонника, уродженця Білорусі, молодшого сержанта Тимофія Морозова були знайдені пошуковцями благодійної організації "Пошуковий загін "Зелена брама" та Центрального музею Державної прикордонної служби України під час проведення науково-пошукової експедиції біля села Підвисоке Новоархангельського району Кіровоградської області разом з 209-ма останками воїнів, що загинули в липні-вересні 1941 року", - сказав на урочистостях керівник української делегації, директор одного з департаментів Адміністрації Держприкордонслужби України генерал-майор Сергій Сердюк.

Останки загиблого в Україні у 1941 році солдата передали на українсько-білоруському кордоні / Фото: dpsu.gov.ua

Він наголосив, що нинішній захід є даниною пам’яті загиблим воїнам, які віддали життя за мир і спокій рідної землі і висловив вдячність усім причетним до цієї справи.

Заступник голови Державного прикордонного комітету Республіки Білорусь генерал-майор Володимир Моісеєнко подякував українським пошуковцям за те, що вони повертають з небуття тих, хто вважався зниклим безвісти, а українській стороні - за передачу останців земляка. Пізніше він повідомив, що оскільки ні архівних даних про Морозова, ні його родичів не було знайдено, то поховають його в братській могилі загиблих у роки війни прикордонників, долі яких невідомі, в селі Тарасово Мінської області.

Керівник благодійної організації "Пошуковий загін "Зелена брама" Анатолій Фартушний розповів журналістам, що сам Морозов - 1919 року народження, з села Судзиловичі Вітебської області. На сьогодні там залишилося всього три хати, але знайшлася бабуся, яка пам’ятає Тимофія і те, як його свого часу проводжали в армію.

Читайте також: На Херсонщині урочисто зустріли військову частину з зони ООС

Всього під час розкопок біля села Підвисоке, що тривали два роки, пошуковці знайшли останки 210 воїнів. Особи 11-ти з них вдалося встановити завдяки збереженню їхніх солдатських медальйонів. Таким чином було ідентифіковано прах 2-х білорусів, 3-х українців та 4-х росіян. Ще одного прикордонника-білоруса рядового Володимира Мільто разом з двома сотнями знайдених воїнів перепоховали в Україні в братській могилі, а Морозова білоруська сторона вирішила повернути на батьківщину.

Дослідження солдатських медальйонів здійснювали фахівці Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України.

"Знайти останки воїна і біля них солдатський медальйон - це велика удача. А прочитати медальйон - ще більша удача. І мрія кожного пошуковця - знайти родичів загиблих. Пошук рідних Морозова триває", - сказав представник центру і член "Зеленої брами" Леонід Сидоренко.

Передавали прах білоруського прикордонника біля знака "Україна" на в’їзді в Ріпкинський район Чернігівщини. Все було обставлено урочисто: почесна варта, державні гімни, виступи дітей. Українські прикордонники відзначили, що такий захід відбувається вперше за весь час існування незалежної України.

Фото: ДПСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-