Парубій привітав Укрінформ зі 100-річчям

Парубій привітав Укрінформ зі 100-річчям

Укрінформ
Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав Українське національне інформаційне агентство "Укрінформ" зі 100-річним ювілеєм.

Текст привітання є в розпорядженні агентства.

"Щиро вітаю з 100-річним ювілеєм головне інформаційне агентство України. Створення Українського національного інформаційного агентства у буремному 1918 році Радою народних міністрів Української Народної Республіки стало визначною подією в нашій історії, початком розбудови власної інформаційної політики. У літопис становлення інформаційної справи в Україні золотими літерами вписано імена фундаторів - перших укрінформівців: Дмитра Донцова, Рудольфа Гальперіна, Павла Тичини, Юрія Олеши, Івана Ле, Сергія Пилипенка, Володимира Нарбута, багатьох інших громадських діячів і представників культури", - зазначив він.

Голова ВР підкреслив, що протягом своєї історії Укрінформ виконує важливу роль поширення інформації про події в країні та світі, співпрацює з багатьма зарубіжними інформаційними інституціями.

"Саме Укрінформ 24 серпня 1991 року першим повідомив про прийняття Акта про державну незалежність України", - нагадав Парубій.

Він також зазначив, що агентство щодоби подає 500 новин та публікацій, щорічно проводить близько 900 прес-конференцій, має найбільший в Україні фотоархів й розгалужену мережу регіональних і закордонних корпунктів, є членом Європейського Альянсу прес-агентств.

"Дякую за вашу вірність професії, за щоденну напружену, а деколи й небезпечну працю, оперативність та ексклюзивність. Вірю, що ви й надалі відстоюватимете інтереси держави на інформаційному фронті, будете джерелом об'єктивності, неупередженості й правдивості. Бажаю вам міцного здоров'я, творчих успіхів та сил для пошуку істини, реалізації найсміливіших задумів та планів", - наголосив Голова Верховної Ради.

Як відомо, цьогоріч виповнилося 100 років від дня заснування Укрінформу. Українське Телеграфне агентство (УкТА) - історичний попередник нинішнього Укрінформу -  було засноване 1918 року в Катеринославі (нині Дніпро). 

Після утворення Української держави на чолі з гетьманом Скоропадським у Києві почало працювати Українське телеграфне агентство (УТА). З травня по листопад 1918 року його очолював Дмитро Донцов. Він же одночасно керував Бюро преси. Свої повідомлення УТА друкувало у кількох виданнях - Бюлетені Українського телеграфного агентства та Телеграмах Українського телеграфного агентства.

Відтоді агентство змінило чимало назв: УТА, БУП, УКРРОСТА, РАТАУ – і це ще далеко не повний перелік назв, які мало протягом своєї історії агентство, якому довелося працювати і за більшовиків, і за Гетьманату, і за УНР. Агентство пережило всі катаклізми ХХ століття: репресії, Голодомор, Другу світову, брежнєвський застій, перебудову, розпад СРСР. Далі була незалежність України і нелегке формування нашої держави.

З назвою РАТАУ агентство проіснувало майже 70 років. Після проголошення незалежності України інформагентство отримало сучасну назву - Укрінформ - і здобуло статус національного.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-