На акції #SaveOlegSentsov закликають світ сприяти звільненню політв'язнів у РФ

На акції #SaveOlegSentsov закликають світ сприяти звільненню політв'язнів у РФ

Укрінформ
Учасники глобальної акції #SaveOlegSentsov звернулися до світових лідерів із закликом підтримати незаконно засудженого в РФ Олега Сенцова, який оголосив безстрокове голодування, та сприяти звільненню всіх українських політв’язнів у РФ.

Звернення опубліковане на акаунті «Save Oleg Sentsov» у Facebook.

«Ми просимо вжити нагальних заходів для збереження життя українського режисера Олега Сенцова, який був визнаний в’язнем сумління "Міжнародною амністією", а також зробити усе можливе для звільнення всіх громадян України, які були позбавлені волі з політичних мотивів у Росії та окупованому Криму», - йдеться у зверненні.

Його автори нагадали, що своїм відчайдушним кроком Сенцов намагається привернути увагу міжнародної спільноти до політичних переслідувань у Росії та в окупованому Криму. «Він поставив на карту власне життя та готовий йти до кінця. Ми не маємо права допустити його загибелі», - підкреслюється у заклику.

У зв’язку з цим учасники глобальної акції #SaveOlegSentsov закликали лідерів різних країн світу підтримати їхні вимоги, серед яких - звільнити Олега Сенцова та всіх людей, позбавлених волі з політичних мотивів у Росії та окупованому Криму, винести на обговорення під час 44-го самміту G7 у Канаді питання визволення політв'язнів, а також ініціювати окремий перемовний процес між Росією та Україною щодо їх звільнення та виступити посередниками у таких перемовинах.

Читайте також: #SaveOlegSentsov: у Європарламенті провели флеш-моб

Водночас активісти закликають лідерів різних країн порушувати питання щодо стану прав людини і політв’язнів у Росії та окупованому Криму під час усіх заходів за участю офіційних представників Російської Федерації, зокрема під час заходів навколо чемпіонату світу з футболу 2018.

Крім того, у звернення міститься заклик до керівництва України запровадити посаду спецпредставника з прав громадян України, позбавлених волі за політичними мотивами в Росії та окупованому Криму.

Окремо активісти звернулися до громадянського суспільства у різних країнах світу з проханням про підтримку та солідарність: «Напередодні одного із найбільш очікуваних у Російській Федерації спортивних змагань у всьому світі має звучати: “На чемпіонаті світу по футболу в Росії я вболіваю за політв’язнів”».

Звернення написане від імені активістів таких країн: Україна, Німеччина, Франція, Італія, Литва, Латвія, Естонія, Чехія, Швеція, Швейцарія, Грузія, Польща, Бельгія, Кувейт, Велика Британія, Канада, США, Австралія, Ізраїль, Португалія, Австрія, Росія.

Як повідомляв Укрінформ, український режисер і політичний в’язень Олег Сенцов був засуджений російським судом до 20 років на підставі сфальсифікованих обвинувачень. 14 травня він оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнення всіх українських політв'язнів.

31 травня український політв'язень у РФ Олександр Кольченко, засуджений за тією самою справою, оголосив голодування з вимогою звільнити Сенцова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-