Летальне отруєння спиртним у Борисполі: шестеро померли, а живий - втік

Летальне отруєння спиртним у Борисполі: шестеро померли, а живий - втік

Аналітика
Укрінформ
Експертизи ще нема, але на каністрі, з якої пили, - наліпка «метиловий спирт». Скільки ще треба пояснювати, що це – смертельна отрута?

Сьогодні зранку стало відомо, що напередодні у Борисполі семеро людей отруїлися сурогатним алкоголем, з яких тільки один вижив. На сайті ДСНС повідомляється лише те, що 21 травня цих сімох, які вживали разом алкоголь у приватному будинку, госпіталізували до Бориспільської районної лікарні непритомними, і врешті шестеро — загинули. Від початку року, здається, це перший випадок такого масового отруєння алкоголем. Відтак Укрінформ намагався дізнатися якнайбільше про отруєння у Борисполі, аби нагадати про проблему, яка десятиліттями переслідує Україну.

Усі жертви — місцеві любителі спиртного

Більше інформації про смерть людей від отруйного алкоголю вже має Нацполіція. За фактом загибелі шістьох людей від сурогатної горілки в Борисполі поліція Київської області відкрила кримінальне провадження за ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство). Потерпілі, троє жінок і троє чоловіків віком від 32 до 52 років, померли, не приходячи до тями. Отруйний алкоголь знаходився в звичайній каністрі, яку вилучили і направили на експертизу, щоб встановити походження рідини. Укрінформ поспілкувався із речником Головного управління Нацполіції у Київській області Миколою Жуковичем, аби більше дізнатися, що відомо на цей момент про нещасний випадок.

Микола Жукович
Микола Жукович

“Речовину направлено на експертизу, але на етикетці каністри було зазначено, що це метиловий спирт. Де ці люди взяли отруйний алкоголь — наразі з'ясовується. Зараз поліція зв'язується з їхніми родичами. Чоловік, що вижив — 87 року народження, сам залишив лікарню і зараз ніхто не знає, де він знаходиться. Це перший подібний випадок в Київській області за поточний рік”, - розповідає речник обласної Нацполіції. Він додає, що всі особи — місцеві мешканці 1966, 72-го, 76-го, 86-го, 88-го року народження, які любили вживати алкоголь з будь-яким вмістом спирту.

Каністра з невідомою речовиною, виявлена на місці отруєння
Каністра з "невідомою речовиною", виявлена на місці отруєння

У Бориспільській РДА цей випадок не коментують, перенаправляючи Укрінформ до центральної районної лікарні міста. Головний лікар Олександр Щур розповідає, що до лікарні чотирьох жертв отруєння карета екстреної допомоги доставила учора непритомними у проміжку з 13:30 до 16-ї. “Ще в лікарню привезли два трупа. Ще чотирьох, ще живих, лікарі намагалися врятувати, але марно. Чоловіка, який втік зранку, звати Юрій. Він розповідав, що спиртне принесла одна з померлих жінок. Оскільки цей чоловік вживав спиртне напередодні, то випив на похмілля, як він сам сказав, зовсім небагато", - говорить головний лікар.

Співробітниця з Бориспільської місцевої газети “Вісті”, яка назватися не схотіла, підтверджує: за чутками, чоловік, який утік з лікарні, до цього пиячив три дні поспіль і прийшов у компанію лише “похмелитися”. Кажуть, вижив, мабуть, тому що випив невелику дозу.

Смертність від зловживання алкоголем переслідує Україну

Два роки тому, у вересні-жовтні 2016 року, в Україні було зафіксовано чи не наймасовіше отруєння сурогатним алкоголем. Тоді постраждали понад 140 людей з Харківської, Запорізької, Дніпропетровської, Житомирської, Донецької, Луганської та Миколаївській областей, 63 з них — померли. Тоді так само йшлося про метиловий спирт, який, як встановило слідство, завозили в Україну через Луганську область з Росії. Організатору виробництва сурогатного алкоголю, 27-річному харків'янину, пред'явили звинувачення за ч. 3 ст. 204 КК України (незаконне виготовлення товарів з недоброякісної сировини, що призвело до отруєння та загибелі людей). Також разом із ним було затримано трьох його пособників та трьох господарів магазинів, які реалізовували цю продукцію.

Проблема зловживання спиртним десятками років переслідує Україну, останні роки — не виняток. І справа не лише в таких от трагедіях. Алкоголь вбиває поодинці і поступово. Ще в листопаді минулого року прес-служба міністерства охорони здоров'я України повідомляла, що в нашій країні 40% смертей чоловіків та 22% жінок працездатного віку (від 20 до 64 років) є наслідком вживання алкоголю. У відомстві не втомлюються нагадувати, що надмірне вживання алкоголю часто є причиною туберкульозу, респіраторних інфекцій, множинного раку, серцево-судинних захворювань та хвороби системи кровообігу, цирозу печінки, панкреатиту, епілепсії, цукрового діабету, травм та міжособистісного насилля. Це вже не кажучи про метиловий спирт. Скільки ще треба пояснювати, що метил, це не етил – це смертельна отрута.

Світова статистика теж каже про сумне: Україна в десятці найбільш питущих країн світу, про що свідчать дані міжнародної аналітичної компанії Euromonitor, яка вивчає споживчий ринок. Ми — 7-мі у цьому рейтингу після Південної Кореї, Росії, Філіппін, Таїланду, Японії та Болгарії. За нами — Словаччина, Бразилія та США. Що й казати, пишатися немає чим... 

Юлія Горбань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-