Гриневич розповіла про “безпрецедентні інвестиції” у початкову школу

Гриневич розповіла про “безпрецедентні інвестиції” у початкову школу

Фото
Укрінформ
Поточного року на забезпечення початкової школи обладнанням, комп'ютерною технікою і науково-методичним ресурсом в рамках програми "Нова українська школа» спрямовано близько 1 мільярда гривень.

Про це сьогодні заявила після ознайомлення з експонатами виставки "Арсенал ідей Нової української школи" міністр освіти і науки України Лілія Гриневич, що прибула з робочим візитом до Одеської області.

"Цього року уряд здійснює безпрецедентні інвестиції в систему освіти. Ми хочемо, щоб реформа "Нової української школи" реально відбулася. Тому особливу увагу приділяємо початковій школі, адже у вересні першокласники вже будуть навчатися за новим стандартом. Їхням вчителям та завучам початкової школи, що проходять дистаційні курси підвищення кваліфікації, найближчим часом належить завершити третю сесію. Ви могли бачити сьогодні численні експонати виставки «Арсенал ідей Нової української школи» у педагогічному університеті, які є взірцями того, чим має бути начинений освітній простір сучасної школи. На забезпечення обладнанням, комп'ютерною технікою і науково-методичним забезпеченням початкової школи виділено з держбюджету майже 1 мільярд гривень", - зазначила Гриневич.

Лілія Гриневич ознайомилася з експонатами виставки "Арсенал ідей Нової української школи" / Фото Сергія Ляшонка

За словами міністра, "основна увага знов-таки приділяється навчально-методичному та матеріально-технічному забезпеченню навчання в перших класах. Зокрема, 40 відсотків коштів спрямовано на навчально-методичне забезпечення та обладнання, стільки ж - на придбання сучасних меблів, а решта - на оснащення комп'ютерною технікою, в тому числі на прінтер-центри для роздукування матеріалів для першокласників".

Читайте також: До п'ятих класів профільних шкіл прийматимуть за конкурсом - Гриневич

Як наголосила Гриневич, сподіваємось, що "органи місцевого самоврядування теж будуть співпрацювати для виконання законодавства про освіту, доповнювати державне фінансування коштами з місцевих бюджетів. Пропорція має бути такою: держава забезпечує 70 відсотків витрат, пов'язаних з реформуванням школи, а обласні центри - не менше 30 відсотків".

Коли йдеться про об'єднані територіальні громади, то має бути співвідношення - 90:10 відсотків, а в умовах гірських територій - 95-5 відсотків. Звісно, місцеві органи влади можуть виділити на школи й більші кошти, але не менші.

"І головне, наголосила міністр, щоб ці інвестиції були використані правильно. Адже ми ще також розподілили освітню субвенцію на природничо-математичні кабінети, обладнання для яких теж можна побачити на виставці, на комп'ютерну техніку і шкільні автобуси. Кожна копійка має бути використана мудро й ощадливо, рішення мають бути прийняті в інтересах учителів і дітей".

На чесний і порядний підхід, недопущення завищення цін на меблі та обладнання міністр звертала увагу й виробників, що зайняті в українському освітньому ринку.

За її словами, спільна мета освітян і виробників полягає в тому, щоб усе, що пов'язане з меблями, мультимедійним обладанням та забезпеченням освітнього контенту, продукувалось в Україні, а не доводилось закупляти за кордоном.

Власне, ця виставка є втіленням технологічних вимог до обладнання з боку міністерства, тому на нараду до Одеси прибули заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе та представники 30 підприємств з усіх областей. Треба зробити все належне, щоб освітянам не доводилось закупляти до шкіл залежалі товари зі складів.

Гриневич під час робочого візиту супроводжує голова Одеської облдержадміністрації Максим Степанов, котрий, за її словами, докладає усіх зусиль для успішного реформування української школи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-