Гройсман закликає запалити свічки в пам'ять про жертв політичних репресій

Гройсман закликає запалити свічки в пам'ять про жертв політичних репресій

Укрінформ
Прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликав співгромадян вшанувати пам’ять жертв політичних репресій в Україні і запалити свічки.

Про це йдеться у його зверненні з нагоди Дня пам’яті жертв політичних репресій, розміщеному на Урядовому порталі.

“Прошу всіх громадян вшанувати пам’ять жертв політичних репресій в Україні і запалити свічки”, - наголосив Гройсман.

Він зазначив, що щороку в країні вшановують пам’ять жертв мільйонів українців і представників інших національностей, які зазнали переслідування та фізичного знищення від репресивно-каральної політики комуністичного режиму. “Тотальне винищення громадян України в часи СРСР мало масовий характер і відбувалося фактично з перших років виникнення комуністичної імперії та продовжувалося до часу її розвалу”, - наголосив Гройсман.

За його словами, політичні репресії проти творчої, наукової, технічної еліти, примусова колективізація, розкуркулення, нищення селянства, штучні голодомори, масові розстріли, депортації, каральні акції проти представників релігійних конфесій, переслідування дисидентів, системне залякування громадян, мільйони покалічених людських життів – ось реальна ціна перебування України у складі СРСР.

Читайте також: В Україні відзначають День пам'яті жертв політичних репресій

“Сам факт незалежної України – це головна умова того, що наші громадяни більше не зазнаватимуть утисків, переслідувань і фізичного знищення від людиноненависницької імперської політики, яка змітала все відмінне на своєму шляху”, - зазначив Прем'єр-міністр і додав, що в українців нема іншої альтернативи, як зміцнювати власну державу, розбудовувати економіку, втілювати життєво необхідні реформи, посилювати інститути громадянського суспільства, послідовно та прискорено інтегруватися до цивілізованого демократичного світу.

“Ми це повинні робити не лише заради себе, а й заради майбутніх поколінь наших громадян, щоб вони мали кращі стартові можливості для власної реалізації”, - заявив Гройсман.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 20 травня відзначають День пам'яті жертв політичних репресій. Щорічно він припадає на третю неділю травня.

День пам'яті жертв політичних репресій встановлено згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року з метою належного вшанування пам'яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-